23.4.12

Szaszłyki z kurczaka w miodowo-cytrynowej glazurze

Szaszłyki z kurczaka lubię najbardziej. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko a smak jest delikatny i ciekawy.
Tego kurczaka, można połączyć nie tylko z cebulą, ale również z kawałkami mango, ananasa, pieczarkami, cukinią, pomidorkami koktajlowymi i wszystkim co tylko macie w domu. Poleca.


Składniki dla 2 osób:

  • 1 bardzo świeża pierś z kurczaka (u mnie 300 g)
  • 2 małe lub 1 duża, czerwona cebula
  • Patyczki do szaszłyków 
Na marynatę:
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu, czarnego, świeżo mielonego 
  • 2 małe ząbki czosnku (lub 1 duży) 
  • 1/2 cytryny, skórka otarta i wyciśnięty sok
  • 2 łyżki miodu (wielokwiatowego, lipowego)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy każdą z połówek na 6 kawałków + 2 polędwiczki. 
Przygotowanie marynaty:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. 
  2. Wszystkie składniki marynaty, umieszczamy w szklanym naczyniu i dokładnie mieszamy.
  3. Kawałki kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy tak, aby dokładanie pokryć nią mięso. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 h lub na całą noc. 
  4. Patyki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą na ok. 30 min (nie spalą się w czasie grillowania). 
  5. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. 
  6. Na patyczki nadziewamy na przemian kawałki kurczaka i cebulę. 
  7. Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy z każdej strony do chwili, kiedy mięso będzie zrumienione, ok. 4 min na stronę. 
Podajemy z pieczywem, pszennymi tortillami lub pieczonymi ziemniakami i dużą ilością zielonej sałaty.
Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Oj kusisz grillem w ogródku i owocowymi składnikami :) szaszłyki MEGA :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och...muszą być wspaniałe! I tak czerwona cebulka :) Chetnie wypróbuję glazurę Twojego autorstwa. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja pysznie. Od razu naszla mnie mysl zeby zamiast cebuli powtykać kawałki mango ale to pewnie przez Indie w których wlasnie zaczyna sie na nie sezon;) Pyszna propozycja! Nie mogę sie doczekać swojego rozpoczęcia sezonu grillowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak! mimo, że jesień idzie

    OdpowiedzUsuń
  5. a proszę mi powiedzieć ile miodu bo nigdzie nie ma wzmianki o miodzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 łyżki miodu. Już uzupełniam przepis :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...