Tego kurczaka, można połączyć nie tylko z cebulą, ale również z kawałkami mango, ananasa, pieczarkami, cukinią, pomidorkami koktajlowymi i wszystkim co tylko macie w domu. Poleca.
Składniki dla 2 osób:
- 1 bardzo świeża pierś z kurczaka (u mnie 300 g)
- 2 małe lub 1 duża, czerwona cebula
- Patyczki do szaszłyków
Na marynatę:
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka pieprzu, czarnego, świeżo mielonego
- 2 małe ząbki czosnku (lub 1 duży)
- 1/2 cytryny, skórka otarta i wyciśnięty sok
- 2 łyżki miodu (wielokwiatowego, lipowego)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Piersi z kurczaka myjemy, kroimy każdą z połówek na 6 kawałków + 2 polędwiczki.
Przygotowanie marynaty:
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.
- Wszystkie składniki marynaty, umieszczamy w szklanym naczyniu i dokładnie mieszamy.
- Kawałki kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy tak, aby dokładanie pokryć nią mięso. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 h lub na całą noc.
- Patyki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą na ok. 30 min (nie spalą się w czasie grillowania).
- Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Na patyczki nadziewamy na przemian kawałki kurczaka i cebulę.
- Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy z każdej strony do chwili, kiedy mięso będzie zrumienione, ok. 4 min na stronę.
Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńOj kusisz grillem w ogródku i owocowymi składnikami :) szaszłyki MEGA :)
OdpowiedzUsuńOch...muszą być wspaniałe! I tak czerwona cebulka :) Chetnie wypróbuję glazurę Twojego autorstwa. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygladaja pysznie. Od razu naszla mnie mysl zeby zamiast cebuli powtykać kawałki mango ale to pewnie przez Indie w których wlasnie zaczyna sie na nie sezon;) Pyszna propozycja! Nie mogę sie doczekać swojego rozpoczęcia sezonu grillowego :)
OdpowiedzUsuńoj tak! mimo, że jesień idzie
OdpowiedzUsuńa proszę mi powiedzieć ile miodu bo nigdzie nie ma wzmianki o miodzie :)
OdpowiedzUsuń2 łyżki miodu. Już uzupełniam przepis :)
Usuń