6.4.12

Mazurek wielkanocny - mandarynkowy

Bardzo pyszny, mandarynkowy mazurek wielkanocny na kruchym cieście.  Z delikatnie wyczuwalną goryczką, mandarynkowej skórki. 

Polecam:)




Mazurek wielkanocny z mandarynkowym nadzieniem

Składniki na kruche spody do mazurka:
  • 200 g zimnego masła 
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka 
Masa mandarynkowo-cytrynowy
  • 6 mandarynek (klementynek) 
  • 2 średnie cytryny 
  • 1,5 szklanki cukru 
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:

  1. Masło, mąki, cukier i żółtka, umieścić w misie malaksera, siekając, stopniowo dodawać wodę na zmianę ze śmietaną. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Wstawić do zamrażalnika na kolejne 30 min, lub na czas przygotowania nadzienia. 
Masa:
  1. Mandarynki i cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Skórę zetrzeć na tarce (tylko pomarańczową i żółtą część), białą zdjąć i wyrzucić. owoce pokroić na kawałki, usunąć pestki. Umieścić w misie malaksera, dodać skórkę, zmiksować dokładnie. Przełożyć do garnka, wsypać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i na średnim, gotować przez ok. 30 min (bez przykrycia). Masa powinna zgęstnieć. 
  2. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia i stężenia.
  3. W między czasie, nagrać piekarnik do 180 oC
  4. Ciasto wyjąć z zamrażarki, wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20-25 min, do zbrązowienia. Upieczone, studzić w formie, przez 10 min. Zdjąć z papieru.
  5. Na przestudzony spód wyłożyć masę owocową. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i stężenia.
Można udekorować lukrem lub kajmakiem.

Smacznego!












2 komentarze:

  1. Cudny! A ja jeszcze nie skończyłam cytrynowego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mandarynkowego jeszcze nie spotkałam...ma obłędny kolor i na pewno smakuje cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...