Polecam:)
Mazurek wielkanocny z mandarynkowym nadzieniem
Składniki na kruche spody do mazurka:
- 200 g zimnego masła
- 350 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 żółtka
- 6 mandarynek (klementynek)
- 2 średnie cytryny
- 1,5 szklanki cukru
Kruche ciasto:
- Masło, mąki, cukier i żółtka, umieścić w misie malaksera, siekając, stopniowo dodawać wodę na zmianę ze śmietaną. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Wstawić do zamrażalnika na kolejne 30 min, lub na czas przygotowania nadzienia.
- Mandarynki i cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Skórę zetrzeć na tarce (tylko pomarańczową i żółtą część), białą zdjąć i wyrzucić. owoce pokroić na kawałki, usunąć pestki. Umieścić w misie malaksera, dodać skórkę, zmiksować dokładnie. Przełożyć do garnka, wsypać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i na średnim, gotować przez ok. 30 min (bez przykrycia). Masa powinna zgęstnieć.
- Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia i stężenia.
- W między czasie, nagrać piekarnik do 180 oC.
- Ciasto wyjąć z zamrażarki, wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20-25 min, do zbrązowienia. Upieczone, studzić w formie, przez 10 min. Zdjąć z papieru.
- Na przestudzony spód wyłożyć masę owocową. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i stężenia.
Cudny! A ja jeszcze nie skończyłam cytrynowego!
OdpowiedzUsuńMandarynkowego jeszcze nie spotkałam...ma obłędny kolor i na pewno smakuje cudownie! :)
OdpowiedzUsuń