Błyskawiczny obiad na zbliżający się weekend. Zgodnie z prognozami ma być nareszcie ciepło i słonecznie, więc po co planować coś pracochłonnego.
Miłego wypoczynku:)
Makaron z pesto i pomidorami
Składniki dla 2 osób
- 250 g makaronu (ulubionego)
- 1/2 szklanki domowego pesto (lub więcej jeśli lubimy)
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- Garść świeżych listków bazylii
- Makaron gotujemy do miękkości lub al'dente.
- Pomidory kroimy w średniej grubości paseczki.
- Ugotowany makaron odcedzamy, z powrotem wkładamy do garnka w którym się gotował, dodajemy pesto, suszone pomidory i porwane listki bazylii, dokładnie mieszamy.
- Podajemy od razu.
Smacznego!
Sama jestem wielką fanką takiej pasty. Praktycznie samo się robi i jest pysznie. Moja siostra Kasia robi podobne danie tylko zamiast zielonego pesto używa czerwonego +oliwki i parmezan. Też jest pysznie.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale to co tu widać na zdjęciu to nie jest to, co przepis opisuje. Ja wiem, że dla "piękności" obrazu można robić sztuczki ale jak ma się opis, że wszystko "dokładnie mieszamy" a potem na zdjęciu makaron jest idealnie czysty, w pesto nie ma grama pomidorów suszonych ani porwanych listków bazylii. No cóż, może wyglądałoby to mniej apetycznie, ale wiarygodnie. Co wcale nie umniejsza smaku!
OdpowiedzUsuń