Polecam:)
Chłodnik
Składniki:
- 1 l kefiru lub zsiadłego mleka (u mnie kefir)
- 2 małe lub 1 duży pęczek młodej botwiny
- 1 duży pęczek koperku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- 3 duże ogórki ,,kiszeniaki" (świeże ogórki, kupowane z przeznaczeniem do ukiszenia)
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- Pieprz
- Botwinę dokładnie umyć, liście i łodyżki pokroić drobno, młode buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w naczyniu, posypać solą, wymieszać i odstawić na 10 min.
- Następnie włożyć do garnka, zalać ok. 3/4 szklanki wody i gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok 10 min. Odstawić do wystygnięcia.
- Warzywa umyć, ogórki obrać, wszystkie pokroić tak drobno jak lubimy, ja kroję bardzo drobno.
- Do szklanego naczynia wlać kefir, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
- Następnie dodać wszystkie warzywa, wymieszać. Wlać zimną botwinkę (razem z sokiem), wymieszać.
- Na koniec wsypać posiekany koperek i całość dokładnie wymieszać.
- Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc by smaki się ,,przegryzły".
Smacznego!
Piękny kolorek! Wieki nie jadałam botwinki, nabrałam ogromnej ochoty :)
OdpowiedzUsuńOch to spróbuj koniecznie, teraz jest najlepsza. Buraczki są maleńkie, ale bardzo słodkie:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńKocham chłodnik! :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie!!!!! Bardzo lubie chłodnik...szkoda,ze moj maz nie przepada :(
OdpowiedzUsuńOjej, nie mogę tu zaglądać bo zawsze robię się głodna!
OdpowiedzUsuńOj zaglądaj, zaglądaj:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gęste chłodniki. Dzięki za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetną akcję:) Pozdrawiam
Usuńwygląda smakowicie :) mam tylko jedno pytanie: co to są "kiszeniaki"? ogórek kiszony (taki z beczki) czy małosolny? a może jeszcze coś innego?
OdpowiedzUsuń,,Kiszeniaki" to młode ogórki, które kupuje się z przeznaczeniem do ukiszenia:) Muszę zrobić zdjęcie i pokazać bo nazwa może być myląca przyznaję.
Usuń