15.4.14

Tort kokosowo ananasowy


Lekki tort anansowo-kokosowy, idealny na wiosenny i letni deser. Tort przechowujemy w lodówce. Jest zwarty i bardzo dobrze się go kroi. Przygotowany na tradycyjnym biszkopcie z dodatkiem wiórków kokosowych jest naprawdę smaczny. Dla miłośników karaibskich klimatów. 

Polecam. 


Tort kokosowo ananasowy 

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek (L) 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy 
Sposób przygotowania:

Dno tortownicy (u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.
Piekarnik rozgrzać do 175 oC (termoobieg).

Żółtka oddzielić od białek.
W misie miksera białka ubić na pianę, na początku na średnich obrotach, kiedy zacznie się tworzyć piana zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier (w 4 porcjach, po każdej dokładnie miksować ok.2 min) Ubijać do momentu kiedy piana będzie sztywna i szklista.
Cały czas ubijając, dodawać do piany po jednym żółtku. Miksować do całkowitego połączenia. Na koniec wlać zapach waniliowy, chwilę miksować.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia i wiórki kokosowe połączyć, dokładnie wymieszać.
Do piany wsypać mąkę z wiórkami i delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto przełożyć do tortownicy.

Piec w gorącym piekarniku 30 min (do suchego patyczka).
Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie na kuchennej kratce. Zimny biszkopt obrysować w formie ostrym nożem a następnie wyjąć z formy.
Góra ciasta powinna po wyjęciu stanowić jego spód. W ten sposób otrzymamy idealnie równą powierzchnię. 

Składniki na masę ananasową:
  • 250 gr serka mascarpone 
  • 280 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 krążków ananasa z puszki 
  • Sok z ananasa z puszki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych do przybrania
Sposób przygotowania:

Kremówkę i misę miksera włożyć do lodówki na 15 min, powinny być bardzo zimne. 
Ananasa włożyć na sitko, aby dokładnie odsączyć sok. Sok zatrzymać będzie potrzebny do nasączenia biszkoptu. 
Ananasa pokroić w drobną kostkę. 

W średniej misce umieścić serek mascarpone, wymieszać tak aby nieco go ,,rozluźnić". 

Kremówkę wlać do misy miksera, wsypać cukier puder i ubić, żeby powstała bita śmietana. 
Kilka łyżek śmietany włożyć do miski z mascarpone, dokładnie i energicznie wymieszać. Następnie przełożyć pozostałą część śmietany i tym razem mieszać już delikatnie do połączenia się składników. 
Do masy dodać pokrojonego ananasa i krótko wymieszać. Można masę wstawić do lodówki na czas przygotowywania biszkoptu. 

Zimny biszkopt kroimy na 2 lub 3 blaty (zależy od wysokości ciasta). 
Każdy nasączamy sokiem z ananasa. 
Masę z bitej śmietany dzielimy na 3 lub 4 części (powinno jej wystarczyć również do posmarowania tortu zewnątrz). 
Spód kładziemy na paterze smarujemy kremem, delikatnie przykrywamy kolejnym blatem i ponownie smarujemy masą, przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu. 
Z zewnątrz smarujemy tort pozostałym kremem, najlepiej przy pomocy kuchennej łopatki lub specjalnego noża do smarowania ciasta. 
Posypujemy wiórkami kokosowymi, które powinny łatwo przyklejać się do śmietanowej masy. 
Dekorujemy zgodnie z upodobaniem. 

Przed podaniem wstawiamy tort do lodówki na min 1 h, aby dobrze go schłodzić.
Kroimy ostrym nożem.  

Smacznego. 








7 komentarzy:

  1. mmm pycha :)
    http://xiness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały tort, wygląda pięknie i mega smakowicie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kojarzy mi się z pina coladą :) Fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny, zdjęcia takie, że nikt nie oparłby się takiemu deserowi :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...