17.4.14

Jajka faszerowane bazyliowe i z awokado i łososiem wędzonym

Jajka faszerowane na dwa sposoby. Pasty można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce przykryte folią spożywczą. Jajka faszerujemy i dekorujemy na niedługo przed podaniem, żeby farsz nie zaczął obsychać. 

Polecam. 





Jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem

Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka jogurtu greckiego 
  • 2 plastry wędzonego łososia 
  • 1/2 dojrzałego awokado 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 2 gałązki koperku 
  • Sól i świeżo mielony pieprz 
Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Przekroić na pół. 
Wyjąć delikatnie żółtka z białek, białka odłożyć. 

Awokado rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny. 
Żółtko rozgnieść widelcem.

W miseczce połączyć, awokado, żółtka, jogurt grecki, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. 

Białka napełnić farszem, na górze położyć kawałek plastra wędzonego łososia i małą gałązkę koperku. 
















Jajka faszerowane - bazyliowe 

Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czubata łyżeczka majonezu (u mnie Kielecki)
  • 1 czubata łyżeczka jogurtu greckiego 
  • Sól i świeżo mielony pieprz 
  • 7-8 listków bazylii bardzo drobno posiekanych 
Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Przekroić na pół. 
Wyjąć delikatnie żółtka z białek, białka odłożyć. 

W miseczce rozgnieść żółtka widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać majone, grecki jogurt i posiekaną bazylię i dokładnie wymieszać. 
Pastą z żółtek napełnić białka, pasty powinno odrobinę wystawać z białka. 

Przybrać małymi listkami bazylii przed samym podaniem. 



Smacznego.








<<Jajka faszerowane podawane na ciepło>>
<<Aksamitna babka drożdżowa>>
<<Babka marmurkowa>>



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...