Drożdżówka z dużą ilością bakalii. Przygotowanie jej, wymaga cierpliwości. Nie zniechęcajcie się kiedy ciasto opornie i długo rośnie, bo efekt końcowy wart jest czekania:)
Polecam.
Babka aksamitna
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 20 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 8 żółtek
- ¾ szklanki cukru
- 100 g bardzo miękkiego masła
- 1 cukier waniliowy
- 100 g bakalii (rodzynki, suszone morele)
- Skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Foremka z kominkiem, posmarowana masłem i wysypana tartą bułką.
Foremka z kominkiem, posmarowana masłem i wysypana tartą bułką.
- Drożdże, mleko, 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru połączyć w szklanym naczyniu, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
- Mąkę przesiać do misy miksera, wlać wyrośnięty zaczyn, żółtka wymieszać z pozostałym cukrem i dodać do mąki, miksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Partiami dodawać masło, cały czas miksować na średnich obrotach. Miksujemy długo, ok. 10-15 min. Do czasu kiedy całe masło rozpuści się i powstanie, bardzo gładka, lśniąca masa.
- Po zakończeniu miksowania przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 3 godz., ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić mikserem ok. 5-7 min, na koniec dodać bakalie i skórkę cytrynową, zmiksować krotko. Przełożyć do formy i ponownie odstawić do wyrastania ok. 30 min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 oC (termoobieg).
- Babkę wstawić do gorącego piekarnika, pozostawić uchylone drzwiczki i tak piec 15min. Ciasto jeszcze wyrośnie. Następnie zamknąć drzwiczki piekarnika i piec ciasto kolejne 20-25 min.
- Studzić w otwartym piekarniku przez ok. 15 min, następnie wyjąć i studzić na kratce w formie. Zimną babkę wyjąć i polukrować.
Smacznego!
Śliczna!
OdpowiedzUsuńpiękna, oj tak..
OdpowiedzUsuńPiękna babka !! :)
OdpowiedzUsuńCudnie Ci wyrosła :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńczy mogłabyś mi powiedzieć jaki przekrój ma Twoja forma? bo ja będę piec u mamy i ona ma jakąś taką dużą, boję się czy mi ciasta starczy :D
OdpowiedzUsuńAsiu, tę babkę piekłam w silikonowej formie o wymiarach szer. 22 cm x wys. 11 cm. Jak widzisz wyrosła znacznie ponad formę, więc jeśli masz większą to nie powinno być problemu. Pozdrawiam :)
UsuńNie mam funkcji termoobiegu, zatem czy mogę ją piec w 190 stopniach ? Przepis bardzo ciekawy, najbardziej zaskakujące jest chyba pieczenie tej babki :)
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu - nagrzewasz piekarnik do 180 oC grzałka góra/dół, piekarnik musi być dobrze rozgrzany. wstawiasz wyrośnięte ciasto, zamykasz piekarnik i pieczesz 30-35 min. Ciasto musi dobrze urosnąć i być naprawdę rumiane.
UsuńNajlepiej jest piec ciasta bez termoobiegu, one znacznie bardziej to lubią niż dmuchanie ciepłym powietrzem, po prostu termoobieg przyśpiesz nagrzewanie piekarnika i o kilka minut skraca czas pieczenia. Dla odmiany pieczenie mięs to już znaczna oszczędność i czasu i energii. Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź tak własnie zrobię, dam znać jak wyszła.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietna babeczka,naprawdę smaczna,wilgotna,puszysta :)
OdpowiedzUsuń