3.1.13

Śliwki w boczku pieczone - koreczki

Na dobry początek roku i karnawału oczywiście, śliwki w boczkuNajprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza chyba przekąska, która nic a nic się nie zestarzała. 

Polecam, nie wszytko co stare, jest nudne:) 









Śliwki zapiekane w boczku


Składniki na 10 koreczków, zwiększamy proporcjonalnie do wielkości apetytu:
  • 10 cieniusieńkich plasterków chudego, wędzonego boczku
  • 10 śliwek suszonych 
  • 10 wykałaczek 
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 oC.
  2. Każdą śliwkę dokładnie zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką.
  3. Układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 min. 
  4. Boczek powinien się porządnie przyrumienić.
Podajemy gorące, ale na zimno też są pyszne:) 

Uwaga: tłuszcz wytopiony z boczku, bardzo pryska. 


Smacznego!!!
















12 komentarzy:

  1. Potocznie zwane juhaskami ;) Uwielbiam je! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często je robię na imprezy ale wcześniej moczę śliwki w brandy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, wiele osób moczy śliwki w alkoholu, moje bez tego też były pyszne, ale jeszcze kiedyś spróbuję:)

      Usuń
  3. sa wspaniałe! takie chrupiące..

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię, zrobiłam w Sylwestra.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłem je w górach świętokrzyskich na sylwestra. Powiem tak... dupę urywają!! :):):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłem po raz pierwszy w życiu dzisiaj i powiem że niebo w gębie. Sądziłem że śliwka suszona jako taka sama z siebie sama jest kwaśna, ale włożyłem do ust pierwszy kawałek to nie mogłem się powstrzymać przed spróbowaniem następnego! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. .......właśnie przygotowałam , czekam jak piekarnik się nagrzeje! / już kiedyś jadłam - pyszota , druga wersja była z gruszką ale śliwka bez porównania o niebo lepsza /


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, nie ma jak śliwki. Zazdroszczę, też bym zjadła :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...