14.1.13

Brioszki z makiem


Na pierwszy rzut oka przypomina makowiec, ale ciasto na brioszki jest delikatniejsze i powinno ,,przenocować'' w lodówce, wyrabia się je długo, więc należy uzbroić się w cierpliwość. Niestety tym razem nie miałam czasu na pozostawienie ciasta na całą noc, bo bułeczki piekłam w niedzielę rano, na imprezę do szkoły mojego synka z okazji WOŚP. 

Ciasto można napełnić również serem, czekoladą lub masą orzechową, ja wykorzystałam ostatnią puszkę masy makowej, która pozostała mi po świętach. Brioszki wyszły pyszne, bardzo delikatne i słodkie, polecam:) 



a'la Brioszki z makiem

Składniki, wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka (L)
  • 100 g bardzo miękkiego masła (pokrojone w kostkę)
  • Skórka otarta z ½ cytryny
  • 450 g masy makowej (może być gotowa)
Sposób przygotowania:
  1. Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, 2 łyżek mąki i mleka robimy zaczyn (mieszamy wszystkie składniki w szklanym naczyniu) przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 15 min.
  2. W misie miksera łączymy mąkę ze skórką cytrynową i wyrośniętym zaczynem. Dodajemy cukier dokładnie wymieszany z całymi jajkami. Miksujemy przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
  3. W trakcie miksowania partiami dodajemy masło. Miksujemy cały czas na średnich obrotach ok. 10-15 min. Gotowe ciasto powinno być sprężyste i aksamitne. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (1,5 – 2h).
  4. Wyrośnięte ciasto (powinno co najmniej podwoić objętość), będzie bardzo delikatne.
  5. Wyłożyć je na blat posypany mąką i zagnieść do chwili kiedy przestanie kleić się do rąk, można delikatnie podsypywać mąką.
  6. Ciasto podzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy, aby powstał prostokąt, na jednym z brzegów układamy ½ masy makowej i zwijamy ciasto. Przekładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) tak aby łączenie znalazło się na spodzie. Następnie najlepiej drewnianą łopatką nacinamy wałek co kilka centymetrów. Identycznie postępujemy z pozostałym ciastem i masą makową. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 175 oC.
  8. Wyrośnięte brioszki można posmarować rozmąconym jajkiem (pamiętajmy jednak, że wówczas ciasto szybciej się zrumieni w piekarniku).
  9. Pieczemy ok. 25-30 min. Studzimy w uchylonym piekarniku prze 15 min.
Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce .

Ciepłe brioszki kroimy i lukrujemy.

Smacznego!







Tak przygotowane ciasto pozostawiamy
na ok. 30 min do wyrośnięcia

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...