Na pierwszy rzut oka przypomina makowiec, ale ciasto na brioszki jest delikatniejsze i powinno ,,przenocować'' w lodówce, wyrabia się je długo, więc należy uzbroić się w cierpliwość. Niestety tym razem nie miałam czasu na pozostawienie ciasta na całą noc, bo bułeczki piekłam w niedzielę rano, na imprezę do szkoły mojego synka z okazji WOŚP.
Ciasto można napełnić również serem, czekoladą lub masą orzechową, ja wykorzystałam ostatnią puszkę masy makowej, która pozostała mi po świętach. Brioszki wyszły pyszne, bardzo delikatne i słodkie, polecam:)
a'la Brioszki z makiem
Składniki, wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.- 25 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1 cukier waniliowy
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka (L)
- 100 g bardzo miękkiego masła (pokrojone w kostkę)
- Skórka otarta z ½ cytryny
- 450 g masy makowej (może być gotowa)
- Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, 2 łyżek mąki i mleka robimy zaczyn (mieszamy wszystkie składniki w szklanym naczyniu) przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 15 min.
- W misie miksera łączymy mąkę ze skórką cytrynową i wyrośniętym zaczynem. Dodajemy cukier dokładnie wymieszany z całymi jajkami. Miksujemy przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
- W trakcie miksowania partiami dodajemy masło. Miksujemy cały czas na średnich obrotach ok. 10-15 min. Gotowe ciasto powinno być sprężyste i aksamitne. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (1,5 – 2h).
- Wyrośnięte ciasto (powinno co najmniej podwoić objętość), będzie bardzo delikatne.
- Wyłożyć je na blat posypany mąką i zagnieść do chwili kiedy przestanie kleić się do rąk, można delikatnie podsypywać mąką.
- Ciasto podzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy, aby powstał prostokąt, na jednym z brzegów układamy ½ masy makowej i zwijamy ciasto. Przekładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) tak aby łączenie znalazło się na spodzie. Następnie najlepiej drewnianą łopatką nacinamy wałek co kilka centymetrów. Identycznie postępujemy z pozostałym ciastem i masą makową. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min.
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 oC.
- Wyrośnięte brioszki można posmarować rozmąconym jajkiem (pamiętajmy jednak, że wówczas ciasto szybciej się zrumieni w piekarniku).
- Pieczemy ok. 25-30 min. Studzimy w uchylonym piekarniku prze 15 min.
Ciepłe brioszki kroimy i lukrujemy.
Smacznego!
Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia |
polane grubą warstwą lukru.. najpyszniejsze
OdpowiedzUsuń