31.8.12

Tarta krucha cytrynowa ze śliwkami i Weekendowa Cukiernia

We wrześniu jestem gospodynią Weekendowej Cukierni:) to duże wydarzenie na moim ,,młodym" blogu. 
Serdecznie zapraszam Was wszystkich do wspólnego pieczenia. Ciasto jest bardzo proste i wszystkim świetnie znane, zawiera jednak kilka moich modyfikacji, które sprawiają, że nabiera wspaniałego i wyjątkowego smaku. 

Bardzo polecam i zapraszam!




Krucha tarta, cytrynowo-śliwkowa.

Składniki na kruche ciasto:
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko (M) 
  • 75 g brązowego cukru
  • 2 łyżki zimnego soku z cytryny 
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 

  • 500 g śliwek węgierek (dojrzałych)
  • ok. 2 łyżek brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 
Sposób przygotowania:
  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (24cm)
  2. Mąkę, cukier, sól i masło włożyć do malaksera, posiekać. 
  3. Ciągle miksując dodać jajko a po chwili sok z cytryny. Miksować tylko do czasu połączenia się składników. 
  4. Ciastem wykleić formę, posmarować białkiem, spód ciasta nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na min. 1 h. 
  5. Śliwki umyć, przekroić na połowę, wypestkować. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Odstawić. 
  6. Piekarnik nagrzać do 175 oC
  7. Ciasto piec ok. 20 min do lekkiego zrumienienia brzegów. Wyjąć z piekarnika i od razu, na gorące poukładać śliwki (ścisło, jedna obok drugiej).
  8. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min. 


Tartę można podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych, lub na zimno posypaną cukrem pudrem albo polukrowaną. 

Smacznego. 












12 komentarzy:

  1. pyszna!
    i bardzo elegancka. dałabym kleksa ze śmietany bitej.
    albo gałkę lodów cynamonowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet kupiłam lody waniliowe z myślą o dodaniu ich do ciepłej tarty, ale jakoś zjedliśmy już większość zapominając o lodach:)

      Usuń
  2. Wygląda bosko i pewnie najlepiej smakuje bez zbędnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pięknie wygląda! co prawda niedawno robiłam tartę ze śliwkami, ale chyba znowu się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mm.. prawdopodobnie dołączę;)
    muszę tylko "wepchnąć" w kalendarz to pyszne ciasto!
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale wygląda! ja osobiście chętnie się skuszę!!! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...