Serdecznie zapraszam Was wszystkich do wspólnego pieczenia. Ciasto jest bardzo proste i wszystkim świetnie znane, zawiera jednak kilka moich modyfikacji, które sprawiają, że nabiera wspaniałego i wyjątkowego smaku.
Bardzo polecam i zapraszam!
Krucha tarta, cytrynowo-śliwkowa.
Składniki na kruche ciasto:
- 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (M)
- 75 g brązowego cukru
- 2 łyżki zimnego soku z cytryny
- szczypta soli
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 500 g śliwek węgierek (dojrzałych)
- ok. 2 łyżek brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia (24cm)
- Mąkę, cukier, sól i masło włożyć do malaksera, posiekać.
- Ciągle miksując dodać jajko a po chwili sok z cytryny. Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
- Ciastem wykleić formę, posmarować białkiem, spód ciasta nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na min. 1 h.
- Śliwki umyć, przekroić na połowę, wypestkować. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Odstawić.
- Piekarnik nagrzać do 175 oC.
- Ciasto piec ok. 20 min do lekkiego zrumienienia brzegów. Wyjąć z piekarnika i od razu, na gorące poukładać śliwki (ścisło, jedna obok drugiej).
- Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min.
Tartę można podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych, lub na zimno posypaną cukrem pudrem albo polukrowaną.
Smacznego.
pyszna!
OdpowiedzUsuńi bardzo elegancka. dałabym kleksa ze śmietany bitej.
albo gałkę lodów cynamonowych.
Nawet kupiłam lody waniliowe z myślą o dodaniu ich do ciepłej tarty, ale jakoś zjedliśmy już większość zapominając o lodach:)
UsuńWygląda bosko i pewnie najlepiej smakuje bez zbędnych dodatków :)
OdpowiedzUsuńSwietnie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, wielkie dzięki:))))
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię, wygląda pysznie:-)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności ;)
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda! co prawda niedawno robiłam tartę ze śliwkami, ale chyba znowu się skuszę :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się przepis :)
OdpowiedzUsuńmm.. prawdopodobnie dołączę;)
OdpowiedzUsuńmuszę tylko "wepchnąć" w kalendarz to pyszne ciasto!
Buziaki
Bardzo serdecznie zapraszam:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda! ja osobiście chętnie się skuszę!!! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń