22.8.12

Kotlet schabowy - klasyka

Wiem, schabowy jest niemodny, nieekologiczny, niezdrowy, tuczący i w ogóle wstyd się przyznać, że się go lubi. Trochę lepiej jest ze ,,sznyclem z piersi kurczaka", ale też bez przesady, żeby się zaraz chwalić, że go własnemu dziecku podaję na obiad
Ale właśnie, to moje dziecko zapragnęło dzisiaj ,,prawdziwego'' kotleta. Poszłam, więc  do Pana Piotra (ma najlepsze mięso w okolicy), obwąchałam, obejrzałam ze wszystkich stron i kupiłam, dwa kotlety schabowe. 
Przyrządziłam najprościej, jak się da. Wyszły pyszny, miękkie i delikatne. 

Polecam, na przekór modzie:)





Kotlety schabowe
Składniki na 2 kotlety:
  • 2 kawałki schabu środkowego bez kości lub z kością (150 g każdy)
  • Szklanka domowej tartek bułki
  • 1 jajko (L)
  • Sól
  • Pieprz czarny, świeżo mielony
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie) 
Sposób przygotowania:
  1. Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu.
  2. Położyć na drewnianej desce (pod deskę dobrze jest włożyć kuchenną ściereczkę, nie będzie tak głośno:), przykryć folią spożywczą. Tłuczkiem rozbić każdy kawałek z obu stron na cienkie kotlety.
  3. Posolić i popieprzyć mięso z obu stron, odłożyć na talerz, przykryć folią i wstawić do lodówki. Schładzanie kotletów nie jest konieczne, ale ja zawsze  zostawiam je na ok. 30 min, aby mięso przeszło przyprawami.
  4. Przygotowujemy dwa duże talerze:
  5. na pierwszym: ,,rozkłócamy'' widelcem jajko (można dodać łyżkę wody),
  6. na drugi: wysypujemy tartą bułkę.
  7. Na patelni rozgrzewamy olej.
  8. Maczamy kotlety najpierw w jajku, następnie w tartej bułce i kładziemy na gorący olej. Smażymy przez ok. 5 min, aż bułka się zrumieni, przewracamy na drugą stronę i zmniejszamy ogień. Przykrywamy patelnię i smażymy kotlety przez 20 min, nie podnosimy przykrywki.
Pod koniec smażenia, możemy włożyć na patelnię, małą łyżeczkę masła.

Smacznego!










16 komentarzy:

  1. moj tato moglby jesc codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo schabowe, to takie męskie danie, u mnie też to chłopaki są wielkimi miłośnika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już nie jadam ,ale tak pięknie podanego jak u Cb ... dlaczego nie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie częściej jest pierś z kurczaka ale schab też jest bardzo smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też częściej jest kurczak, ale teraz miał być ,,prawdziwy":)

      Usuń
  5. my przed jajkiem jeszcze w mące obtaczamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusiu, moja przyjaciółka robi dokładnie tak samo, muszę i ja spróbować:)

      Usuń
    2. ja też tak robię :) jest jeszcze smaczniejszy i panierka bardziej chrupka :)

      Usuń
  6. A ja mam w nosie za przeproszeniem mody:))Jak cos lubie , to sie nie przejmuje moda. Nikt nie je schabowego codziennie, od czasu do czasu mozne zjesc. Niemcy jedza na okraglo te swoje sznycle i nie przejmuja sie, ze na swiecie inne mody. No, ale oni nie maja kompleksow...Apetycznie wyglada ten Twoj "niemodny" kotlecik, marzenie prlowskiego glodomora. :)) Adrian

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym wstępem chciałam dać do zrozumienia, że znane mi są zasady ,,nowoczesnego zdrowego" żywienia i trochę się usprawiedliwić, bo czasami można dostać nieźle po głowie za takie ,,historyczne wspominki". Ale oczywiście my schabowe też bardzo lubimy i tak bardzo modą się nie przejmujemy:)))) Pozdrawiam!!!

      Usuń
  7. mam w domu istnych pożeraczy schabowych xd

    OdpowiedzUsuń
  8. Ulubione mięcho mojej córki i niemałża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło wiedzieć, że miłośników schabowego jest tak wielu:)

      Usuń
  9. Moi mezczyzni tez przepadaj za schabowymi

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...