Ale właśnie, to moje dziecko zapragnęło dzisiaj ,,prawdziwego'' kotleta. Poszłam, więc do Pana Piotra (ma najlepsze mięso w okolicy), obwąchałam, obejrzałam ze wszystkich stron i kupiłam, dwa kotlety schabowe.
Przyrządziłam najprościej, jak się da. Wyszły pyszny, miękkie i delikatne.
Polecam, na przekór modzie:)
Kotlety schabowe
Składniki na 2 kotlety:
- 2 kawałki schabu środkowego bez kości lub z kością (150 g każdy)
- Szklanka domowej tartek bułki
- 1 jajko (L)
- Sól
- Pieprz czarny, świeżo mielony
- Olej do smażenia
- 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
- Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu.
- Położyć na drewnianej desce (pod deskę dobrze jest włożyć kuchenną ściereczkę, nie będzie tak głośno:), przykryć folią spożywczą. Tłuczkiem rozbić każdy kawałek z obu stron na cienkie kotlety.
- Posolić i popieprzyć mięso z obu stron, odłożyć na talerz, przykryć folią i wstawić do lodówki. Schładzanie kotletów nie jest konieczne, ale ja zawsze zostawiam je na ok. 30 min, aby mięso przeszło przyprawami.
- Przygotowujemy dwa duże talerze:
- na pierwszym: ,,rozkłócamy'' widelcem jajko (można dodać łyżkę wody),
- na drugi: wysypujemy tartą bułkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Maczamy kotlety najpierw w jajku, następnie w tartej bułce i kładziemy na gorący olej. Smażymy przez ok. 5 min, aż bułka się zrumieni, przewracamy na drugą stronę i zmniejszamy ogień. Przykrywamy patelnię i smażymy kotlety przez 20 min, nie podnosimy przykrywki.
Smacznego!
moj tato moglby jesc codziennie :D
OdpowiedzUsuńBo schabowe, to takie męskie danie, u mnie też to chłopaki są wielkimi miłośnika:)
OdpowiedzUsuńJa już nie jadam ,ale tak pięknie podanego jak u Cb ... dlaczego nie! :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)))
Usuńu mnie częściej jest pierś z kurczaka ale schab też jest bardzo smaczny ;)
OdpowiedzUsuńU mnie też częściej jest kurczak, ale teraz miał być ,,prawdziwy":)
Usuńmy przed jajkiem jeszcze w mące obtaczamy
OdpowiedzUsuńDusiu, moja przyjaciółka robi dokładnie tak samo, muszę i ja spróbować:)
Usuńja też tak robię :) jest jeszcze smaczniejszy i panierka bardziej chrupka :)
UsuńA ja mam w nosie za przeproszeniem mody:))Jak cos lubie , to sie nie przejmuje moda. Nikt nie je schabowego codziennie, od czasu do czasu mozne zjesc. Niemcy jedza na okraglo te swoje sznycle i nie przejmuja sie, ze na swiecie inne mody. No, ale oni nie maja kompleksow...Apetycznie wyglada ten Twoj "niemodny" kotlecik, marzenie prlowskiego glodomora. :)) Adrian
OdpowiedzUsuńTym wstępem chciałam dać do zrozumienia, że znane mi są zasady ,,nowoczesnego zdrowego" żywienia i trochę się usprawiedliwić, bo czasami można dostać nieźle po głowie za takie ,,historyczne wspominki". Ale oczywiście my schabowe też bardzo lubimy i tak bardzo modą się nie przejmujemy:)))) Pozdrawiam!!!
Usuń:)
OdpowiedzUsuńmam w domu istnych pożeraczy schabowych xd
OdpowiedzUsuńUlubione mięcho mojej córki i niemałża :)
OdpowiedzUsuńMiło wiedzieć, że miłośników schabowego jest tak wielu:)
UsuńMoi mezczyzni tez przepadaj za schabowymi
OdpowiedzUsuń