20.8.12

Ciasto z jogurtem greckim i śliwkami


Jogurtu greckiego używam bardzo często, zastąpiłam nim zupełnie śmietanę. Jest tłuściejszy od naturalnego bo ma ok. 10% tłuszczu, ale jednak to mniej, niż najchudsza nawet śmietana. 
Ciasto ze śliwkami zrobiłam właśnie na nim i bardzo smaczne. 
Śliwki można zastąpić malinami lub jagodami. Polecam:)



Ciasto z jogurtem greckim i śliwkami
  •  1,5 szklanka mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka (L)
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
  • Esencja waniliowa
  • Szczypta soli
  • 3 duże czerwone śliwki, pokrojone na 8 części każda (kilka malin). 

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 175 oC.
  2. Formę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i sól połączyć, przesiać.
  4. Jogurt, cukier, esencję waniliową zmiksować. Po kolei dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu.
  5. Wsypać suche składniki i zmiksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia składników.
  6. Wlać olej i dokładnie wymieszać (zmiksować na najwolniejszych obrotach).
  7. Przelać do przygotowanej formy, na wierzchu poukładać owoce, wstawić do nagrzanego piekarnika. 
  8. Piec 45-50 min., do suchego patyczka.
  9. Upieczone ciasto studzić przez 20 min w formie na kuchennej kratce, następnie wyjąć.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!







11 komentarzy:

  1. aaale kusisz! *.*
    uwielbiam ciasta ze sliwkami! a to wyglada tak pieknie i tak smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Nie robiłam jeszcze ciasta z jogurtem greckim, ale czas najwyższy to zmienić. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie i przepysznie ! Do kawki znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto ze śliwkami to moje ulubione jesienne ciasto, a Twoje wygląda cudnie, po prostu genialnie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudowne ciacho :) Jogurtu greckiego w wypiekach jeszcze nie próbowałam ale te zdjęcia to wystarczająca rekomendacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto na jogurcie z owocami...pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do wypieków - tylko olej rzepakowy! :) Dzięki temu że nie ma smaku, nie zmienia smaku ciasta. Twoje ciacho wygląda przepięknie i z pewnością równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto nie wyszło nie wiem czemu ale po tych 45 minutach ciasto bylo surowe nawet nie zarumienione ,efektem czego pieklam je 2,45 godziny a w środku była glina.nie wiem dlaczego tak wyszło,bo robiłam zgodnie z przepisem (a piekarnik mam dobry)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu nie mam pojęcia dlaczego ciasto się nie udało??? Czy miałaś odpowiednią temperaturę pieczenia? To bardzo prosty i wielokrotnie sprawdzony przepis, więc trudno mi powiedzieć co poszło nie tak. Rozumiem, że jeśli ciasto siedziało w piekarniku tak długo to nie nadawało się już do niczego. Bardzo mi przykro;(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...