16.11.12

Piernikowe koguty i foremki z Torunia

Nie mogłam już dłużej czekać z wypróbowaniem nowych, drewnianych foremek. Już tak dawno przywiozłam je z Torunia a święta, są dopiero za 6 tygodni. Dzisiaj postanowiłam upiec pierwsze w tym roku pierniki. Są jeszcze bardziej czekoladowe niż piernikowe, ale zapach i nastrój już się delikatnie unosi się wokoło. 
Ciasto z tego przepisu nie jest przesadnie słodkie, formuje się pięknie, więc wycinanie i wyciskanie ciastek jest bardzo proste. 

Spróbujcie, może będzie Wam odpowiadał ten przepis. 

Polecam:) 








Pierniki czekoladowe 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszenne tortowej 
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1 jajko (L)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej 
  • Szczypta mielonych goździków
Sposób wykonania:

  1. Piekarnik nagrzać do 175 oC, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. W misce połączyć wszystkie suche składniki, wymieszać.
  3. W misie miksera umieścić masło i cukier, zmiksować na puszystą masę. Dodać jajko, dokładnie wymieszać, następnie dodać miód i ponownie dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. 
  4. Do masy maślanej wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać (na wolnych obrotach).
  5. Ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, uformować kulę. 
  6. Podzielić ciasto na dwie połowy, rozwałkować, od czasu do czasu, podsypując niewielką ilością mąki. 
  7. Foremkami wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem. 
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 10 min.
  9. Studzić na kuchennej kratce. 
  10. Zimne można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Jeśli wyciskacie ciastka lub pierniki za pomocą drewnianej foremki, należy najpierw posmarować ją niewielką ilością oleju (ciasto nie będzie przywierało) następnie położyć kawałek ciasta na foremce, palcami wgnieść je we wzór a następnie delikatnie zdjąć. Położyć na blacie (wzorem do góry), ostrym nożem obciąć wzór dookoła. Przenieść piernik na blachę i piec tak jak inne ciastka.

Smacznego:)







14 komentarzy:

  1. świetne te Twoje foremki! już tylko 6 tygodni do świąt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu foremek:) policzylam jeszcze raz i chyba jednak 5 tygodni!!!

      Usuń
  2. Śliczne! Ja też już się nie mogę doczekać, kiedy zapach pieczonych ciasteczek będzie wszechogarniający!
    Pozdrawiam ciepło!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo pozdrawiam:) Właściwie już w blokach startowych, gotowa do świątecznych wypieków

      Usuń
  3. witam, chcialam sie dowiedziec jak dlugo i w jakich warunkach mozna przechowywac te pierniki? z gory dziekuje za odpowiedz :) Zastanawiam sie czy moge je juz zrobic czy dopiero przed samymi swietami, poniewaz maja byc slodkim prezentem swiatecznym i stad to moje pytanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniki najlepiej przechowywać w szczelnym słoju, puszce lub pojemniku. Przechowywać , można 4 tyg.. Poza tym dopiero po ok. 2-3 tyg są naprawdę gotowe do jedzenia.
      Jeśli dodamy zamiast miodu naturalnego miód sztuczny to pierniki zdecydowanie szybciej będą miękkie i nadające się do jedzenia.

      Usuń
    2. dziekuje :) hmmm... w takim razie jutro moge sie za nie zabrac i beda takie akurat :)

      pozdrawiam

      Usuń
  4. piękne, gdzie takie można zakupić, mozna wysyłkowo?

    OdpowiedzUsuń
  5. Można oczywiście kupić, np. tutaj http://domdoroty.com/ :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...