5.11.12

Frytki pieczone domowe


Po prostu. Smacznego:)



Frytki 
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • Sól morska gruboziarnista 
  • Oliwa
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 210 oC.
  2. Ziemniaki obrać, opłukać, dokładnie osuszyć w lnianej ściereczce.
  3. Pokroić na grube frytki. Ponownie dokładnie osuszyć, ziemniaki powinny być zupełnie suche.
  4. Przełożyć na blachę do pieczenia, lekko skropić oliwą, oprószyć ziołami prowansalskimi, wymieszać, aby zioła i oliwa pokryły dokładnie ziemniaki. 
  5. Wstawić do gorącego piekarnika na 1h lub do czasu kiedy frytki będą zrumienione tak jak lubimy. 
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. 

Smacznego!









6 komentarzy:

  1. Tak pysznie wyglądają i w dodatku zdrowsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie. To na pewno dobra alternatywa do domowych, ale smażonych w oleju. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka:) aż ślinka leci;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają tak, że mam ochotę polizać ekran ;) Tylko, że oliwa z oliwek do tak długiego pieczenia się nie nadaje, bo traci wszystkie właściwości odżywcze, lepsza będzie łyżka oleju rzepakowego który lepiej znosi wysokie temperatury :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje dzieciaki kochają frytki - te zniknęłyby natychmiast :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wspaniale, zjadłabym jedną porcję na kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...