11.1.14

Zupa pieczarkowa

Przepis na zupę pieczarkową z lekko podsmażonymi na maśle lub oliwie pieczarkami. Zupa jest delikatna z dużą ilością pieczarek. Ja bardzo lubię pieczarkową zabielaną czystą śmietaną, ale równie smaczna jest czysta bez żadnych dodatków. 
Polecam na zimowe obiady. 




Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 300 gr kurczaka (podudzia)
  • 1 włoszczyzna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 250 gr pieczarek
  • 1 łyżka masła lub oliwy do podsmażenia pieczarek
  • Sól 
  • 6 ziaren czarnego pieprzu 
  • 3-4 litry wody

Sposób przygotowania: 

  1. Natkę pietruszki dokładnie umyć, związać nicią.  
  2. Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (może być wrzątek), wsypać łyżeczkę soli i ziarna pieprzu, wrzucić związaną natkę. Całość zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 30 min. 
  3. W międzyczasie obrać warzywa, umyć i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić nieco grubiej niż pozostałe warzywa, włożyć do osobnej miski, zalać zimną wodą, odstawić.  
  4. Pieczarki umyć, ze starszych i lekko ciemniejszych grzybów zdjąć skórkę, na młodych bielusieńkich można ją zostawić. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. 
  5. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby i lekko posolić, na dużym ogniu podsmażyć, mieszać od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, smażyć tak długo aż cały sok odparuje (nie przykrywać patelni) i pozostaną suche. Zamieszać, wyłączyć ogień, odstawić. 
  6. Do garnka z gotującym się mięsem wrzucić pokrojone warzywa (bez ziemniaków), zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min. 
  7. Następnie do zupy wrzucić ziemniaki i pieczarki, ponownie całość zagotować, zmniejszyć grzanie i tak na małym ogniu, pod przykryciem gotować 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie. 
  8. Zupa jest gotowa, należy ją teraz spróbować, ewentualnie doprawić solą. 

Zupę pieczarkową można podawać czystą lub z dodatkiem łyżki śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego. 








KRUPNIK >> 







9 komentarzy:

  1. Zrobiłam i jest super !

    OdpowiedzUsuń
  2. A można dodać np makaron zamiast ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można chociaż uprzedzam, nigdy nie próbowałam.

      Usuń
  3. Ugotowała z tego przepisu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po pierwsze nie z ziemniakami tylko z makaronem łazankowym i bez marchewki. Po drugie ze śmietaną, czyli zabielaną. Ja przynajmniej tak to robię. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja lubie z ziemniakami i marchewka i wlasnie zabieram sie za gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje za przepis, dziś robiła, dodałam cebulki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cebulka zawsze w zupie się sprawdza :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...