Placki z jabłkami szczególnie ukochane przez dzieci, są niezwykle proste i szybkie do przygotowania.
W przepisie na placki, niezwykle trudno określić proporcje składników, podobnie jak w przepisie na naleśniki. Każdy musi wypracować swoje idealne. Ciasto na placki powinno być dość gęste, by nie rozlewało się po patelni i placki miały ładny kształt. Gęstość można regulować przez dodanie większej ilości mąki lub mleka. Jeśli po dodaniu jabłek okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie, po prostu należy zwiększyć ilość owoców.
W przepisie na placki, niezwykle trudno określić proporcje składników, podobnie jak w przepisie na naleśniki. Każdy musi wypracować swoje idealne. Ciasto na placki powinno być dość gęste, by nie rozlewało się po patelni i placki miały ładny kształt. Gęstość można regulować przez dodanie większej ilości mąki lub mleka. Jeśli po dodaniu jabłek okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie, po prostu należy zwiększyć ilość owoców.
Ponadto, ważna przy smażeniu placków z jabłkami jest temperatura oleju. Zbyt gorący olej szybko się spali i pozostawia bardzo nieprzyjemny zapach, dlatego placki należy smażyć na średnio gorącym tłuszczu.
Do smażenia możecie również użyć klarowanego masła (ale nigdy zwykłego), klarowane ma wyższą temperaturę palenia, więc tutaj sprawdzi się z powodzeniem.
Do smażenia możecie również użyć klarowanego masła (ale nigdy zwykłego), klarowane ma wyższą temperaturę palenia, więc tutaj sprawdzi się z powodzeniem.
Polecam.
PLACKI Z JABŁKAMI
Składniki:
- ok. 2 szklanek mleka (2%)
- ok. 3/4 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko (L)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 średnie twarde jabłko
- Olej do smażenia
Na słodką śmietankę:
- 1/3 szklanki śmietany (12%)
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, sól i cukier wymieszać. Stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając, najlepiej kuchenną ,,rózgą". Mleko dolewamy do momentu kiedy ciasto stanie się luźne i z łatwością będziemy będzie można je mieszać.
- Teraz dodajemy jajko i energicznie całość mieszamy, tak aby powstało gęste ciasto bez grudek mąki.
- Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając, powinniśmy uzyskać ciasto, które będzie nieco gęściejsze niż na naleśniki.
- Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
- Jabłko kroimy w cieniutkie plasterki lub ścieramy na najgrubszych oczkach tarki do warzyw.
- Jabłko dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek jabłka pokryty był ciastem.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Kiedy tłuszcz jest już gorący łyżką nakładamy niewielkie placki ciasta, smażymy na średnim ogniu prze 2-3 min do chwili kiedy placuszki się zrumienią a brzegi z ,,surowej części" zaczną się ścinać.
- Placki przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 min.
- Przekładamy na talerz wyłożony papierowy ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem lub polane *słodką śmietanką.
*Przygotowanie słodkiej śmietany:
- Śmietanę umieścić w szklanym naczyniu, dodać cukier, wymieszać. Odstawić na kilka minut a następnie ponownie wymieszać. Gotowe.
Smacznego.
To smak mojego dzieciństwa. Moja mama często takie robiła :) Ja teraz też czasami takie robię dla siebie i córeczki, która też jest ich fanką :)
OdpowiedzUsuńRobiłam są pyszne. Dzieci pochlonely wielka ilość
OdpowiedzUsuńRzeczywiście są pyszne, polecam! ;)
OdpowiedzUsuńRobiłem je podczas emigracji zarobkowej w Norwegii korzystając właśnie z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPyyyychaaa. :).Koledzy również nie mogli się najeść.
Bardzo sie cieszę :))))
Usuńlubie placki
OdpowiedzUsuńTe placki są idealne :) moje dzieci je pokochały. Pozdrawiam :))))))
OdpowiedzUsuń