Zupa ogórkowa na zimowy obiad. Nareszcie jest śnieg i moje dziecko spędza dużo czasu na dworze. Tadzio wraca do domu z pięknie zaróżowionymi policzkami, krzycząc od drzwi, że jest baaardzo głodny. Zupa ogórkowa idealnie rozgrzewa, po zimowej zabawie.
Z podanych składników wyszedł mi duży, bo 5l. garnek ogórkowej.
Ważna uwaga, ziemniaki wrzucamy do gotowania zawsze przed ogórkami, bo w kwaśnej wodzie ziemniaki się nie ugotują.
Polecam.
Zupa ogórkowa
Składniki:
- 1 włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler i por, bez kapusty)
- 2 podudzia kurczaka
- 200 gr szpondru wołowego
- 5-6 dużych ziemniaków
- 300 gr ogórków kiszonych
- 8 ziarenek czarnego pieprzy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 pęczka natki pietruszki (związanej nicią kuchenną)
- Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Odstawić.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, nieco większą niż włoszczyzna. Odstawić.
- Ogórki kiszone obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach. Odstawić.
- Do garnka włożyć umyte mięso, pieprz w ziarenkach, sól i natkę pietruszki, zalać 3 l wrzątku. Doprowadzić całość do gotowania, zmniejszyć płomień, przykryć. Gotować ok. 30 min.
- Do gotującego się mięsa wrzucić włoszczyznę (ziemniaków nie dodawać). Ponownie doprowadzić do gotowania, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować ok. 20 min. Warzywa powinny być miękkie, sprawdzamy wbijając w kawałek marchewki, widelec.
- Dodajemy ziemniaki i gotujemy ok. 8 min. Ziemniaki gotujemy do miękkości, ponownie sprawdzamy widelcem. Kiedy są miękkie, dodajemy starte ogórki kiszone (sok z ogórków również). Po zagotowaniu, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 15 min na minimalnym ogniu.
Smacznego.
najlepsza jest domowa ogórkowa! <3
OdpowiedzUsuńnajlepsza zupa:d
OdpowiedzUsuńMniam;)
OdpowiedzUsuń