24.1.14

NALEŚNIKI Z SEREM

>>Naleśniki>> z serem z prawdziwą wanilią. 
Można przygotować je wcześniej, na przykład rano, wstawić do lodówki (pamiętając o przykryciu zimnych naleśników folią spożywczą, żeby nie wysychały) a napełnić serem i usmażyć po powrocie do domu, na chwilę przed podaniem. 
Ser do nadzienia powinien być dość suchy, aby nie wypływał z naleśników i nie tworzył słodkiej ,,brei''. 

Polecam. 






NALEŚNIKI Z SEREM WANILIOWYM 

Składniki na 6 naleśników: 
Nadzienie:
  • 250 gr twarogu półtłustego, mielonego
  • 1 żółtko
  • ok. 1/4 szklanki cukru (lub mniej, z tej ilości ser jest dość słodki) 
  • ziarenka wanilii z połowy laski lub 1 cukier waniliowy 
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 
Sposób przygotowania:
  1. Usmażyć naleśniki, najlepiej kiedy jedna strona jest nieco jaśniejsza od drugiej. Nadziewać będziemy tę bardziej zrumienioną a obsmażać jaśniejszą. 
  2. W misce umieścić wszystkie składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. 
  3. Naleśniki rozłożyć na stolnicy, na połowie rozsmarować ser, złożyć na pół (czystą częścią naleśnika przykrywając tę posmarowaną), następnie jeszcze raz na pół. Powinniśmy otrzymać trójkąt tz. ,,chusteczkę". 
  4. Na patelni rozgrzewamy (na średnim ogniu) masło, układamy naleśniki i obsmażamy po ok. 3 min z każdej strony, do zrumienienia. 
Podajemy gorące. 

Chętni, miłośnicy słodyczy, mogą dodatkowo posypać naleśniki cukrem pudrem lub polać słodką śmietanką :) 

Smacznego. 














12 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi ochoty. Ja najbardziej lubię naleśniki ze szpinakiem, a jeśli na słodko to bita śmietana musi być ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż, też lubiłabym z bitą śmietaną :)

      Usuń
  2. mój ideał! ale o dziwo nigdy nie próbowałam do sera dodawać żółtka! następnym razem na pewno tak zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółtko zawsze dodawała Babcia i Mama, inaczej nigdy nie robiłam :)

      Usuń
  3. Aj, ale mi narobiłaś smaka na takie naleśniki! Zrobię chyba Mężusiowi wytrawne, a sobie takie na słodko dziś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, zrób koniecznie, będziecie mieli prawdziwą ucztę :)

      Usuń
  4. świetne, cienkie naleśniki Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie cienkie lubię najbardziej, są najsmaczniejsze :)

      Usuń
  5. Pyszności :) Robię naleśniory z podobnym farszem, na tłustym twarogu z odrobiną mleka, tylko dodaję do niego jeszcze rodzynek, zaś do ciasta sążnistą łyżkę sezamu, wg tego przepisu. Gorąco polecam zwłaszcza ten sezam w cieście, bo fantastycznie podkreśla smak. Niezła jest też odrobina aromatu migdałowego jeśli sezamu akurat zabrakło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować, bo sezam uwielbiam, ale dość rzadko go używam, sama nie wiem dlaczego :)

      Usuń
  6. mmm jeju pychotka *.* ale mi narobiłaś smaku <3 idę zaraz robić :>
    obserwujemy?
    ______________
    Zapraszam do udziału w konkursie :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...