19.1.14

WZ-ka


Znalezienie idealnego ciasta na WZ-kę zajęło mi trochę czasu. Tym razem wreszcie ciasto jest moim zdaniem idealne. Bardzo delikatne, miękkie i mocno czekoladowe. W połączeniu z bitą śmietaną i delikatnie nasączone kwaśnym sokiem jest pyszne i najbardziej przypomina mi WZ-ki z mojego dzieciństwa. 

Polecam.







WZ-ka 


Składniki ciasta czekoladowego:


Na masę kakaową: 
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 płaskie łyżki kakao
Po wystudzeniu masy kakaowej dodajemy:
  • 5 jajek żółtka i białka osobno (L)
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Przełożenie 

Bita śmietana:
  • 400 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • ok. 1/4 szklanki wrzątku
Polewa kakaowa:
  • 8-9 czubatych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 1/3 szklanki wrzątku 
Ponadto:
  • Sok z połowy cytryny i 1 limonki do nasączenia ciasta. 
Sposób przygotowania ciasta:
  1. W garnuszku podgrzać produkty na masę kakaową, nie gotować, doprowadzić jedynie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. 
  2. Żółtka ,,rozkłócić" odstawić.
  3. Mąki z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, połączyć, przesiać. Odstawić. 
  4. Forma do ciasta, prostokątna 23 x 33 cm - wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. 
  5. Białka umieścić w misie miksera i ubijać na pianę, kiedy piana zacznie robić się sztywna wsypać cukier w dwóch częściach, po każdym dodaniu miksować tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. 
  6. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, cały czas miksując, dodać połowę żółtek. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodać pozostałe żółtka, ponownie zmiksować. 
  7. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i delikatnym strumieniem wlewać zimną masę kakaową do piany. Miksować tylko do chwili kiedy składniki dokładnie się połączą i piana nabierze czekoladowej, jednolitej barwy. 
  8. Miksując wciąż na najniższych obrotach, wsypać powoli mąki z proszkiem i sodą. Miksować tylko do połączenia składników. 
  9. Ciasto przełożyć do formy. 
  10. Piec w 175 oC, przez ok.35-40 min, do suchego patyczka. 
  11. Studzić w uchylonym piekarniku. 
  12. Wyjąć, nożem oddzielić ciasto od formy i bardzo delikatnie przełożyć na paterę. Nie wykładamy ciasta na kuchenną kratkę, jest zbyt delikatne. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Przygotowanie bitej śmietany:
  1. Do misy miksera wlać śmietanę kremówkę, wstawić całość do zamrażalnika na ok 10 min. 
  2. W szklanym naczyniu umieścić żelatynę, zalać ok. 1/4 wrzątku (lub nieco mniej), energicznie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do wystygnięcia, ale uwaga żelatyna nie może stężeć. 
  3. Wyjąć śmietanę z lodówki i na wysokich obrotach miksera ubijać.
  4. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć wsypać cukier puder i miksować do chwili kiedy na pianie zaczną tworzyć się ślady miksowania. Wyłączyć mikser. 
  5. 1 łyżkę bitej śmietany wymieszać z zimną żelatyną, a następnie dodać ją do pozostałej śmietany i krótko na wysokich obrotach krótko zmiksować. Wstawić do lodówki. 
  6. Zimne ciasto przeciąć wzdłuż, ostrym nożem. Każdą z części nasączyć sokiem z cytryny i limonki (tylko po jednej stronie). 
  7. Na ciasto wyłożyć bitą śmietanę (2-3 łyżki zarezerwować do dekoracji ciastek). Przykryć drugim płatem ciasta, delikatnie przycisnąć, rękami. 
  8. Wstawić do lodówki. 
Przygotowanie polewy:
  1. W szklanym naczyniu umieścić cukier puder i kakao, wymieszać. wlać ok. 1/3 przygotowanego wrzątku i energicznie wymieszać składniki. Jeśli okaże się że wody jest za mało dodajemy ją stopniowo, po łyżce do masy. Po każdym dodaniu mieszamy i sprawdzamy gęstość. 
  2. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca. 
  3. Masę wylewamy na ciasto i płaską łopatką delikatnie rozsmarowujemy po wierzchu ciasta. 
Ciasto wstawiamy na ok. 20 min do lodówki. Następnie Ostrym nożem kroimy na kwadraty. 
Dekorujemy odrobiną bitej śmietany wyciśniętą ze szprycy. 

Smacznego. 










8 komentarzy:

  1. Jak ono pięknie wygląda :) już mi ślinka leci na taki smakołyk.
    A mnie w prodiżu siedzi teraz murzynek i zaraz będzie z niego wychodził :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka perfekcyjna, mniam .... :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie!!! Musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna :) Równiutka jak od linijki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kojarzy mi się z chmurką, takie lekkie i delikatne :-) Smakuje na pewno też wybornie !

    OdpowiedzUsuń
  6. wz-ka to moje ulubione ciasto. narobiłaś mi teraz takiego smaka, że oj :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...