3.6.14

Babka czekoladowa delikatna jak puch

To niezwykle delikatne i lekkie ciasto o intensywnie czekoladowym smaku. Może również stanowić bazę do tortów czekoladowych. Intensywnie rośnie i wymaga dużej formy, lub tak jak ja zrobiłam, podzielenia na dwie mniejsze. 
Teraz mam jedną babkę dla nas a drugą obdaruję przyjaciół :) 
Polecam. 

ciasto czekoladowe, ciasta przepisy, ciasta przepis



Delikatna babka czekoladowa 


Składniki:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 5 jajek żółtka i białka osobno (L)
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania ciasta:

Dużą formę do babki lub dwie małe posmarować masłem i oprószyć mąką, odstawić.  

W garnuszku podgrzać olej, cukier, wodę i kakao (4 pierwsze składniki z listy) nie gotować, doprowadzić jedynie do rozpuszczenia się cukru, mieszać. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.

Mąki z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, połączyć, przesiać. Odstawić. 

Białka umieścić w misie miksera i ubijać końcówką do ubijania piany, kiedy piana zacznie robić się sztywna wsypać cukier w dwóch częściach, po każdym dodaniu miksować tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.
Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, cały czas miksując, dodać połowę żółtek. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodać pozostałe żółtka, ponownie zmiksować. 

Zmniejszyć obroty miksera do minimum i delikatnym strumieniem wlewać zimną masę kakaową do piany. Miksować tylko do chwili kiedy składniki dokładnie się połączą i piana nabierze czekoladowej, jednolitej barwy. 

Mikser ciągle ustawiony na najwolniejszych obrotach, wsypać powoli mąki z proszkiem i sodą, miksować tylko do połączenia składników. 

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. 

Piec w 175 st. C, przez ok.30-35 min, do suchego patyczka, czas pieczenia zależy od wielkości foremki, w jednej dużej pieczemy ok. 45-50 min. Ja piekłam w dwóch mniejszych formach (30 min)
Studzić w uchylonym piekarniku przez 10 min,
następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. Zimne ciasto delikatnie wyjąć i przełożyć na paterę. 

Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.


ciasto czekoladowe, ciasta przepisy, ciasta przepis

ciasto czekoladowe, ciasta przepisy, ciasta przepis

4 komentarze:

  1. Piękna ,ale czy cukru nie jest za dużo ?,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru jest sporo, ale to duże ciasto. Dużo jest maki i kakao, wiec babka wcale nie jest za słodka. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. pycha:D nie ma jak czekoladowa babka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna, absolutna racja :) moi chłopcy juz prawie cał zjedli

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...