30.6.14

Tarta z kremem cytrynowym jagodami i bezową pianką

Tarta marzenie, pyszna i lekka o intensywnym cytrynowym smaku z leciusieńką bezową pianką. Przygotowania można podzielić na dwa etapy. 
Wcześniej przygotować ciasto półkruche i trzymać je zamrożone (ja zamrażam ciasto na max 3 dni). Lemon curd również może kilka dni spędzić w lodówce. 
Pieczenie ciasta i suszenie bezy zajmie nieco ponad 1 godz. 

Polecam ten deser, jest naprawdę wyjątkowy :) 





Tarta z cytrynowym kremem jagodami i bezową pianką 


Składniki na ciasto półkruche:
  • 120 gr zimnego masła
  • 200 gr mąki krupczatki (ew. zwykłej mąki pszennej)
  • 20 gr mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
Na wierzch tarty:
Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta

Przygotować tortownicę 24 cm. z rozpinanym rantem lub wyjmowanym dnem. Dno tortownicy posmarować masłem i oprószyć tartą bułką. 

Wszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w misie malaksera lub jeśli go nie mamy w misce. 
W malakserze zmiksować do chwili kiedy powstanie grudkowate ciasto, wtedy wlać sok z cytryny i miksować/siekać (ok. 1 min) do chwili kiedy z ciasta utworzy się jeden kawałek ciasta. 
Jeśli nie mamy malaksera wszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w średniej wielkości misce i posiekać specjalnym przyrządem lub rozcierać palcami aż powstanie a'la kruszonka, wtedy wlać sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. 
Ciastem wylepić tortownicę, widelcem nakłuć dno. 
Wstawić do zamrażalnika na min. 30 min. lub max na 3 dni. 

Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. 

Piec ciasto przez 15 - 18 min do zrumienienia, powinno być całkowicie upieczone. 
Wyjąć z piekarnika, temperaturę w piecu zmniejszyć do 120 st.C. 
Lekko przestudzić tartę. 

W międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 min. 

Na przestudzoną tartę wyłożyć lemon curd, posypać jagodami a na wierzch wyłożyć pianę z białek. 
Wstawić do piekarnika i piec/suszyć przez ok. 20-30 min. Sprawdzić pod koniec suszenia, czy piana zaczyna być sucha (po prostu dotknąć palcem) jeśli pianka jest klejąca to suszyć jeszcze ok. 10 min dłużej. 

Wyjąć tartę i studzić na kuchennej kratce. 
Zimną posypać świeżymi jagodami. 

Smacznego. 





7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...