Przepis na ciasto jest naprawdę niezawodny.
Polecam.
Ciasto drożdżowe na pizzę
Piekarnik: temperatura maksymalna 260-275 oC (z termoobiegiem)
Czas pieczenia: 7 - 10 min ( w zależności od ilości dodatków i grubości ciasta)
Z poniższych składników otrzymałam cztery cienkie placki do pizzy ok. 26 cm każdy.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych
- 1, 5 szklanki ciepłej wody (niegorącej zabiłaby drożdże)
- 3, 5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru1 łyżka oliwy
- 1, 5 łyżeczki soli
Zaczyn ze świeżych drożdży:
- W dużej misce, najlepiej misie miksera, umieszczamy:
- świeże drożdże
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru
- Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Drożdże suszone:
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut
Przygotowanie ciasta:
1. Do rozczynu wsypujemy pozostałą mąkę, pozostałą
szklankę ciepłej wody, sól i dokładnie wyrabiamy ręcznie
lub za pomocą miksera, hakiem do wyrabiania.
2. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę.
3. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W zależności
od temperatury w pomieszczeniu czas wyrastania
to 1, 5 – 2 godz.
4. Wyrośnięte ciasto ,,odgazowujemy”, czyli uderzamy
pięścią.
5. Rękami oprószonymi mąką odrywamy kawałek ciasta
lub wykładamy całość na oprószoną mąką stolnicę
i dzielimy na żądaną liczbę kawałków.
6. Z ciasta formujemy spody do pizzy można pomagać
sobie wałkiem. Spody układamy na blasze z piekarnika
posmarowanej olejem, (u mnie pieczenie pizzy
na papierze do pieczenia nie sprawdziło się a blachy
gotowa sama się zsuwa).
7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy a następnie
kolejne dodatki w dowolnej ilości i konfiguracji
(zostawiamy 2-3 cm czystego ciasta, po upieczeniu będzie
chrupiące i pyszne).
8. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego na
maksimum (u mnie 275 oC z termoobiegiem) i pieczemy
ok. 7 -8 min do momentu, kiedy brzeg ciasta zacznie
się rumienić
Rukolę nakładamy na upieczoną już pizze.
Przepis na mój ulubiony sos pomidorowy znajdziecie tutaj.
1. Do rozczynu wsypujemy pozostałą mąkę, pozostałą
szklankę ciepłej wody, sól i dokładnie wyrabiamy ręcznie
lub za pomocą miksera, hakiem do wyrabiania.
2. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę.
3. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W zależności
od temperatury w pomieszczeniu czas wyrastania
to 1, 5 – 2 godz.
4. Wyrośnięte ciasto ,,odgazowujemy”, czyli uderzamy
pięścią.
5. Rękami oprószonymi mąką odrywamy kawałek ciasta
lub wykładamy całość na oprószoną mąką stolnicę
i dzielimy na żądaną liczbę kawałków.
6. Z ciasta formujemy spody do pizzy można pomagać
sobie wałkiem. Spody układamy na blasze z piekarnika
posmarowanej olejem, (u mnie pieczenie pizzy
na papierze do pieczenia nie sprawdziło się a blachy
gotowa sama się zsuwa).
7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy a następnie
kolejne dodatki w dowolnej ilości i konfiguracji
(zostawiamy 2-3 cm czystego ciasta, po upieczeniu będzie
chrupiące i pyszne).
8. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego na
maksimum (u mnie 275 oC z termoobiegiem) i pieczemy
ok. 7 -8 min do momentu, kiedy brzeg ciasta zacznie
się rumienić
Rukolę nakładamy na upieczoną już pizze.
Przepis na mój ulubiony sos pomidorowy znajdziecie tutaj.
Na pewno pyszna ta pizza, znakomicie wygląda!
OdpowiedzUsuńojojoj wygląda super z tą rukolą.
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda! w domowym piecu lepszej nie znajdziecie, sprawdzilam! :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam i smacznego Wszystkim:)
OdpowiedzUsuńjadlem ta pizze juz 3 razy z tego przepisu, dzis... tadam, tadam... sam sie biore za jej zrobienie, trzymajcie kciuki
OdpowiedzUsuńMichale, oczywiście trzymam kciuki, bardzo mocno:)
Usuń