17.11.11

Ciasto na pizzę

W moim domu w każdy weekend królują dzieci. A jeśli dzieci, to na obiad najlepiej sprawdza się pizza. Ta jest dla dorosłych ma dużą ilość rukoli a małą sera, zupełnie odwrotnie niż dla mojego synka i jego kolegów. Chłopcy dostają odrobinę szynki i dużo sera. Pizza dziecięca zniknęła zbyt szybko, żebym mogła zrobić jej zdjęcie, ja byłam nieco bardziej cierpliwa:)
Przepis na ciasto jest naprawdę niezawodny.
Polecam.



Ciasto drożdżowe na pizzę
Piekarnik: temperatura maksymalna 260-275 oC (z termoobiegiem)

Czas pieczenia: 7 - 10 min ( w zależności od ilości dodatków i grubości ciasta)

Z poniższych składników otrzymałam cztery cienkie placki do pizzy ok. 26 cm każdy.

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych 
  • 1, 5 szklanki ciepłej wody (niegorącej zabiłaby drożdże) 
  • 3, 5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki cukru1 łyżka oliwy 
  • 1, 5 łyżeczki soli 


Zaczyn ze świeżych drożdży:

  1. W dużej misce, najlepiej misie miksera, umieszczamy:
  2. świeże drożdże
  3. ½ szklanki ciepłej wody 
  4. 1/3 szklanki mąki 
  5. 2 łyżeczki cukru 
  6. Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. 

Drożdże suszone:


Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut

Przygotowanie ciasta:

1. Do rozczynu wsypujemy pozostałą mąkę, pozostałą
szklankę ciepłej wody, sól i dokładnie wyrabiamy ręcznie
lub za pomocą miksera, hakiem do wyrabiania.
2. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę.
3. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W zależności
od temperatury w pomieszczeniu czas wyrastania
to 1, 5 – 2 godz.
4. Wyrośnięte ciasto ,,odgazowujemy”, czyli uderzamy
pięścią.
5. Rękami oprószonymi mąką odrywamy kawałek ciasta
lub wykładamy całość na oprószoną mąką stolnicę
i dzielimy na żądaną liczbę kawałków.
6. Z ciasta formujemy spody do pizzy można pomagać
sobie wałkiem. Spody układamy na blasze z piekarnika
posmarowanej olejem, (u mnie pieczenie pizzy
na papierze do pieczenia nie sprawdziło się a blachy
gotowa sama się zsuwa).
7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy a następnie
kolejne dodatki w dowolnej ilości i konfiguracji
(zostawiamy 2-3 cm czystego ciasta, po upieczeniu będzie
chrupiące i pyszne).
8. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego na
maksimum (u mnie 275 oC z termoobiegiem) i pieczemy
ok. 7 -8 min do momentu, kiedy brzeg ciasta zacznie
się rumienić

Rukolę nakładamy na upieczoną już pizze.

Przepis na mój ulubiony sos pomidorowy znajdziecie tutaj.


Smacznego!








6 komentarzy:

  1. Na pewno pyszna ta pizza, znakomicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojojoj wygląda super z tą rukolą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie tylko wygląda! w domowym piecu lepszej nie znajdziecie, sprawdzilam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gorąco polecam i smacznego Wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jadlem ta pizze juz 3 razy z tego przepisu, dzis... tadam, tadam... sam sie biore za jej zrobienie, trzymajcie kciuki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michale, oczywiście trzymam kciuki, bardzo mocno:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...