15.2.12

Obiad meksykański, sos i domowe tortille

To danie rozgrzeje Was do czerwoności za sprawą papryczki chili, tej w proszku i tej w strąkach. Na chwilę zapomnicie o zimie i sypiącym śniegu:)
Gorąco polecam!




Sos meksykański 
Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 
  • 2 duże cebule czerwone
  • 2 duże papryki czerwone
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 strączek świeżej papryczki chili (opcjonalnie) 
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w sosie w całości bez skóry. 
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego chili (lub 2 jeśli lubicie ostre potrawy)
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 
  • 3 łyżeczki soli
  • oliwa 
Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, przekroić na pół a następnie na średniej grubości półplasterki, paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd i pestek i również pokroić na plastry nieco grubsze niż cebula, papryczkę chili pokroić drobno razem z pestkami, odstawić.
  2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć mięso przez 10 min, mieszając (ogień powinien być średniej wielkości). 
  3. Na małej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, kiedy będzie gorąca wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy (papryczkę chili dodajemy tylko jeśli lubimy ostre dania, jeśli nie, można z niej zupełnie zrezygnować), całość wymieszać i smażyć do momentu kiedy powstanie ciemna, bardzo aromatyczna pasta (uważać na wielkość ognia, nie można przypalić przypraw). Pastę dodać do mięsa, dokładnie wymieszać i całość smażyć kolejne 10 min.  
  4. Następnie do mięsa wrzucić pomidory z puszki (jeśli są w całości można rozgnieść je w ręku), przecier pomidorowy,  paprykę, cebulę i fasolę, dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić ok 10 min, często mieszając. Spróbować i ew. doprawić solą. 
Jest to znakomite nadzienie do domowej pszennej tortilli. Zyskuje w miarę odgrzewania i znakomicie się zamraża. 


Przepis na domowe tortille już jutro. 


Smacznego!













Jeden garnek

9 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie wprost! A zdjecie rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiekne zdjecia! A obiad na pewno pyszny. Lubie wszystko, co meksykanskie i pikantne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękne zdjęcia, a kuchnia meksykańska jest u mnie zaraz po indyjskiej;) Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda nieziemsko! Uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. te zdjęcia.
    taaaakie pyszne, aż się człowiek głodny robi!

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest przepis na konkretne danie, a raczej "...znakomite nadzienienie...", a nie sos, jak błędnie podano w tytule.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...