28.2.12

Pierogi ruskie z ziemniakami i serem



Tradycyjne, bez szaleństw, ale za to pyszne - Pierogi Ruskie. 

Polecam. 




 Ruskie pierogi

Składniki na 40 dużych pierogów:

Na ciasto przygotowałam:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklankę wrzątku 
  • 1, 5 łyżeczki soli 
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce łączymy, 2 szklanki mąki, sól i na początek wlewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy (najpierw widelcem, żeby się nie poparzyć),  następnie zagniatamy ciasto ręką, stopniowo dosypujemy mąkę,  jeśli to konieczne. Cały czas wyrabiamy ciasto ok. 6-7 min.  Ja zużyłam 2, 5 szklanki mąki i 2/3 szklanki wody.
2. Powinniśmy otrzymać sprężyste, delikatne i ciepłe ciasto. Dzielimy je na trzy części, jedną wałkujemy a pozostałe, przykrywamy folią spożywczą. 
Farsz:
  • 450 g ugotowanych, zimnych ziemniaków 
  • 330 g sera białego, półtłustego 
  • 1 duża cebula 
  • Sól
  • Pieprz 
  • Oliwa 
Sposób przygotowania:
1.      Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, można zrobić to dzień wcześniej.
2.     Cebulę kroimy drobno i obsmażamy na oliwie do zrumienienia.  
3.     W dużej misce łączymy ziemniaki i ser biały, tłuczkiem do ziemniaków dokładnie rozgniatamy je na jednolitą masę.
4.     Dodajemy usmażona cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 
5.     Ciasto na pierogi dzielimy na trzy części, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka,  na środku każdego kładziemy łyżeczkę nadzienia, brzeg ciasta smarujemy wodą i zlepiamy palcami lub przy pomocy specjalnego kółka do robienia pierogów.
6.     W dużym garnku zagotować ok. 1,5l wody, posolić.
7.     Na gotującą się wodę wkładamy pierogi, mieszamy delikatnie. Kiedy woda z pierogami zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i czekamy do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 2 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, wkładamy do sita i przelewamy zimną wodą.
8.    Pierogi gotujemy w niewielkich partiach, aby miały ,,swobodę” w wodzie i nie posklejały się w czasie gotowania.  

Podajemy z kwaśną śmietaną lub cebulką podsmażoną na boczku.

Smacznego!










Pierogarnia

4 komentarze:

  1. Moje ulubione pierożki mniaaam
    Chyba niedługo też zrobię bo już chyba miesiąc nie jadłam ;)
    Z tym, że ja lubię nie smażone a zwyczajne z wody okraszone masełkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dla mnie im bardzie podpieczone tym lepsze:)

      Usuń
  2. uwielbiam! ale smakowicie wyglądają :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. te skwarki mnie niesamowicie zachęcają ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...