Obiad potrzebny natychmiast? bardzo proszę, oto łatwy sposób na naprawdę błyskawiczne i ciekawe danie. Polecam!
Sos śmietanowy do makaronu
Składniki dla 2 osób
- 200 g szynki wiejskiej w plastrach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula biała
- 1 średnia cebula czerwona
- 2 łyżeczki kaparów w zalewie octowej (odsączone)
- 5-6 suszonych pomidorów
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 g śmietany (18%)
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Ok. 250 g makaronu papardelle
Sposób przygotowania:
- Plastry szynki kroimy w kostkę, cebule na cienkie pół-plasterki, suszone pomidory w słupki, kapary odsączamy z zalewy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogień/grzanie pod patelnią powinno być średnie, żeby czosnek lekko się podsmażył, ale nie spalił (będzie w tedy gorzki)
- Do czosnku na patelnię dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy szynkę, sól, pieprz i mieloną paprykę, mieszamy i smażymy całość jeszcze ok. 10 min, cały czas na średnim ogniu. Na koniec dodajemy kapary i pokrojone suszone pomidory, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, ok. 2min.
- Na koniec wlewamy śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Trzymamy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
- Gotujemy makaron i na gorący wykładamy sos. Możemy również włożyć makaron do sosu i całość dokładnie wymieszać. Od razu podajemy.
Przepysznie wyglada! Lubie kapary, takie niepozorne, a takie wyraziste w smaku :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy kaparów.
OdpowiedzUsuńale to nie zmienia faktu, że makaron
naaaaprawdę kuszący!
moje smaki :)
OdpowiedzUsuńa jaką śmietanę dodać, gęstą w pojemniku (kwaśną) czy słodką w kartoniku (do kawy)
OdpowiedzUsuńŚmietanę tylko kwaśną 18%.
Usuń