7.2.12

Makaron z sosem z szynki, kaparów i suszonych pomidorów

Obiad potrzebny natychmiast? bardzo proszę, oto łatwy sposób na naprawdę błyskawiczne i ciekawe danie. Polecam!




Sos śmietanowy do makaronu 



Składniki dla 2 osób
  • 200 g szynki wiejskiej w plastrach 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 średnia cebula biała 
  • 1 średnia cebula czerwona 
  • 2 łyżeczki kaparów w zalewie octowej (odsączone) 
  • 5-6 suszonych pomidorów 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 200 g śmietany (18%) 
  • Sól 
  • Świeżo mielony pieprz 
  • Ok. 250 g makaronu papardelle
Sposób przygotowania:
  1. Plastry szynki kroimy w kostkę, cebule na cienkie pół-plasterki, suszone pomidory w słupki, kapary odsączamy z zalewy. 
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogień/grzanie pod patelnią powinno być średnie, żeby czosnek lekko się podsmażył, ale nie spalił (będzie w tedy gorzki) 
  3. Do czosnku na patelnię dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy szynkę, sól, pieprz i mieloną paprykę, mieszamy i smażymy całość jeszcze ok. 10 min, cały czas na średnim ogniu. Na koniec dodajemy kapary i pokrojone suszone pomidory, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, ok. 2min. 
  4. Na koniec wlewamy śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Trzymamy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. 
  5. Gotujemy makaron i na gorący wykładamy sos. Możemy również włożyć makaron do sosu i całość dokładnie wymieszać. Od razu podajemy.  
Smacznego!!! 







Jeden garnek

5 komentarzy:

  1. Przepysznie wyglada! Lubie kapary, takie niepozorne, a takie wyraziste w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam nigdy kaparów.
    ale to nie zmienia faktu, że makaron
    naaaaprawdę kuszący!

    OdpowiedzUsuń
  3. a jaką śmietanę dodać, gęstą w pojemniku (kwaśną) czy słodką w kartoniku (do kawy)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...