17.7.12

Tarta z łososiem i szpinakiem

U nas była daniem głównym na kolacji zorganizowanej dla naszych Najbliższych. 

Jeśli lubicie łososia, gorąco polecam:) 




Tarta z łososiem i szpinakiem
Kruche ciasto na formę 22 cm:
  • 130 g mąki pszennej 
  • 80 g masła, zimnego 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (M)
  • 2 łyżki lodowatej wody 
Farsz:
  • 250 g smażonego łososia (bez skóry) 
  • 180 ml śmietany kremówki (30%) 
  • 2 jajka 
  • 500 g mrożonego szpinaku siekanego (waga przed rozmrożeniem) 
  • 200 g sera gorgonzola 
  • Kilka pomidorów koktajlowych 
  • ½ pęczka koperku 
  • Sól i pieprz 
Kruche ciasto:
  1. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i posiekać, wodę wlać pod koniec siekania. 
  2. Ciasto wyjąć na blat, rozwałkować, wylepić formę, widelcem ponakłuwać spód. Wstawić do zamrażalnika na min. 1h. 
  3. Piekarnik rozgrzać do 180oC. 
  4. Piec ciasto ok. 20 min do zrumienienia brzegów. 
  5. Wyjąć, przed nałożeniem farszu delikatnie ostudzić. 
Farsz:
  1. Szpinak rozmrozić na sicie, można pozostawić na kilka godzin lub na całą noc. Odcisnąć dokładnie wodę. 
  2. Śmietanę wymieszać z jajkiem. Dodać szpinak, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. 
  3. Gorgonzolę pokroić w kostkę. 
  4. Łososia pokroić w kostkę. 
  5. Koperek posiekać. 
Przygotowanie tarty

  1. Na podpieczone ciasto wyłożyć 2-3 łyżki masy szpinakowej, następnie równomiernie rozłożyć kawałki łososia i gorgonzoli, przykryć pozostałą masą, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe. 
  2. Piec w gorącym, piekarniku (180 oC) przez ok. 30 min. 
Wyjąć upieczoną tartę i pozostawić na ok. 10-15 min, zanim zaczniemy ją kroić.
Podawać na ciepło z sałatą.


Smacznego!


10 komentarzy:

  1. łosoś i szpinak? zdecydowanie pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham tarty i uwielbiam łososia i szpinak czyli cos dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co uwielbiam, więc musiała być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. i łosoś i szpinak.. smaki dla mnie bezkonkurencyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować!
    Obserwuję i pozdrawiam! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Droga Doroto, trzymaj kciuki - to będzie pierwsza moja tarta w życiu :-) Pozdrawiam, Anita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki baaardzo mocno, powodzenia:) Pozdrawiam

      Usuń
  7. A czy mogę użyć wędzonego łososia zamiast smażonego, czy może to źle wpłynąć na farsz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie można użyć wędzonego łososia, smak będzie odrobinę bardziej wyrazisty :)

      Usuń
  8. Łosoś i szpinak??? To ja już przepadłam bez końca. Jak czytam Twoje przepisy, to nawet sobie nie wyobrażasz jak zgłodniałam! Dodaję Twój blog do zakładki ulubionych i będę tu częstym gościem. Tak się składa, że uwielbiam łososia. Będę miała teraz problem od czego zacząć?... Ania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...