Błyskawiczne ciasto, które pozwoli nam zagospodarować niezjedzone i lekko już ,,zmęczone" owoce.
Polecam!
Ciasto owocowe z malinami i porzeczkami
Polecam!
Ciasto owocowe z malinami i porzeczkami
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Smacznego!
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko (L)
- ½ szklanki jogurtu
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 200 g malin
- 100 g czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
- Formę 20 cm, posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką.
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia połączyć, przesiać.
- Masło i cukier zmiksować na lekką, puszystą masę.
- Cały czas miksując wbić jajko.
- Następnie, (miksując) dodawać suche składniki, na przemian z jogurtem. Miksować tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć owoce.
- Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 45-50 min, piec do suchego patyczka.
Smacznego!
śliczne i bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki Dziewczyny:)
OdpowiedzUsuń