7.7.12

Babeczki z jagodami i czereśniami


Szybkie i bardzo smaczne babeczki. Delikatne i bardzo puszyste, dzieci będą zachwycone:) 

Polecam.



Babeczki z owocami

Składniki na ok. 16 babeczek:
  • 150 g bardzo miękkiego masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka (L) w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki mleka (3,2%)
  • 100 g jagód, borówek lub malin
  • 10 czereśni z ogonkami 

Sposób przygotowania:

Czereśnie myjemy, pozostawiamy ogonki, drylujemy. Najłatwiej jest przeciąć czereśnię od dołu na krzyż, palcami wyjąć pestkę (załóżcie rękawice kuchenne, sok bardzo barwi skórę).
Piekarnik nagrzewamy do 160 oC, formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, silikonowe foremka smarujemy roztopionym masłem.
  1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy na wysokich obrotach na jasną, puszystą masę.
  2. Ciągle miksując podajemy po jednym jajku, dokładnie miksując przed dodaniem następnego. 
  3. Mąki, proszek i sodę łączymy, przesiewamy.
  4. Zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i na przemian dodajemy 2 łyżki mąki i część mleka, miksujemy tylko do połączenia się składników. 
  5. W każdej foremce kładziemy 1 czereśnię, ogonkiem do góry, zalewamy ciastem.
  6. Jagody kładziemy na wierzchu każdej z foremek, 1 łyżeczka powinna wystarczyć.
  7. Babeczki wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 20 min, pieczemy do suchego patyczka.
  8. Wyjmujemy i studzimy w formie na kratce przez 10 min, następnie delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
  9. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!











Festiwal Cupcakes 2012



9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...