22.10.13

Krupnik - zupa z kaszą wiejską

Krupnik ,,chodził" za mną od dłuższego czasu, ale dopiero teraz kiedy zrobiło się chłodno, jest najodpowiedniejsza pora na tę pyszną, rozgrzewającą zupę. 
Do krupniku dodaję wyłącznie kaszę wiejską, ale sprawdzi się tu również pęczak a nawet kasza manna. 

Polecam, krupnik świetnie się odgrzewa a jeden garnek, wystarczy z powodzeniem na dwa obiady dla 3 osobowej rodziny. 






Krupnik 

Składniki:

  • 500 gr. żeberek wieprzowych 
  • 1 udko z kurczaka 
  • 1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por) 
  • 3 duże ziemniaki
  • 2-3 l. wody
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1/2 szklanki kaszy wiejskiej (średniej)

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, żeberka pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą (można wrzątkiem), dodać wszystkie przyprawy, doprowadzić do gotowania, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować ok. 30 min. 
  2. Warzywa oczyścić, obrać i wszystkie pokroić w kostkę średniej wielkości. Ziemniaki włożyć do osobnego naczynia, odstawić, dodaje się je na końcu. 
  3. Do gotującego się mięsa wrzucić pokrojoną włoszczyznę, doprowadzić do gotowania na dużym ogniu, następnie ponownie zmniejszyć płomień i gotować zupę przez ok. 20 min (sprawdzić marchewkę widelcem powinna być lekko miękka). Dodać ziemniaki i kaszę, dokładnie zamieszać, kiedy zupa zacznie się gotować zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min. 
  4. Gotowy krupnik jest dość gęsty od kaszy i warzyw. Spróbować, jeśli to konieczne doprawić odrobiną soli. 
  5. Podawać, posypany posiekaną natką pietruszki. Żeberka z krupniku są pyszne z odrobiną ostrej musztardy. 


Smacznego. 















1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...