Spróbujcie, dodatkowa korzyść to przepiękny zapach, który wypełnia cały dom :)
Orzechowe brownie
Składniki:
- 4 jajka (L)
- 2/3 szklanki oleju (rzepakowego)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka orzechów włoskich (mielonych)
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól, dokładnie wymieszać, odstawić.
- W misie miksera umieścić całe jajka, olej i cukier, miksować na wolnych obrotach przez ok. 10 min. Najlepiej użyć płaskiej końcówki, bo chcemy uzyskać lekką, delikatnie lejącą konsystencję a'la kogel mogel.
- Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao i za pomocą miksera wymieszać tylko chwilę, aby składniki dokładnie się połączyły. Na koniec wsypać orzechy i ekstrakt waniliowy, wymieszać krótko.
- Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 25 cm).
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 oC przez ok. 25-35 min.
- Studzić na kratce.
Masa kakaowa
Składniki:
- 1 jajko (L)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki masła roztopionego
- 1 łyżka kakao
- Jajko dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem.
- W misie miksera zmiksować jako z 1 szklanką cukru aż powstanie lekka, jasna masa (ok.7-10 min)
- Pozostały cukier wymieszać z kakao, wsypać do masy i dokładnie zmiksować. Następnie wlać roztopione i wystudzone masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować.
- Masą posmarować ciasto, pozostawić na ok. 20 min do stężenia.
jakie smakowite. Pożyczam przepis:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) bardzo lubie brownie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńMam pytanie - czy 1 szkl. orzechów zmielonych, czy w całości i dopiero trzeba je zmielić. Orzechy zmielone drobno, czy mogą być posiekane?
Szklanka orzechów (oczywiście bez łupin) mierzona przed siekaniem.
UsuńJa siekałam w malakserze, niezbyt drobno, zdecydowanie można posiekać nożem, ale wtedy trzeba to zrobić dość dokładnie.
Wygląda przeapetycznie! Jest wilgotne w środku i suchawe z zewnątrz - idealne!
OdpowiedzUsuńo matulku:) genialnie wyglada ,mega apetyczne i te orzechy ,musi smakowac rewelacyjnie.)
OdpowiedzUsuńZawsze myślałam, że prawdziwe brownie musi zawierać w sobie czekoladę... ;P
OdpowiedzUsuńAle takie kakaowe ciacho z orzechami to zdecydowanie coś dla mnie! 'Koszę przepisa'! ;]]
Pozdrawiam!
N.
Ta jajeczna polewa wydaje mi się idealnym dopełnieniem. Poproszę kawałek!. :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia niezwykle zachęcają do wypróbowania tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńZapach czekolady z orzechami wydobywający się z piekarnika musiał być boski :)
OdpowiedzUsuńcudowne!
OdpowiedzUsuń