26.10.13

Brownie orzechowe

Prawdziwe amerykańskie brownie. Znalezione u Marthy Stewart. Nieco zmodyfikowałam przepis, głównie ograniczając ilość cukru a i tak brownie jest ,,nieziemsko" słodkie
Spróbujcie, dodatkowa korzyść to przepiękny zapach, który wypełnia cały dom :) 







Orzechowe brownie 

Składniki:
  • 4 jajka (L)
  • 2/3 szklanki oleju (rzepakowego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka orzechów włoskich (mielonych) 
  • 4 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Sposób przygotowania:
  1. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól, dokładnie wymieszać, odstawić. 
  2. W misie miksera umieścić całe jajka, olej i cukier, miksować na wolnych obrotach przez ok. 10 min. Najlepiej użyć płaskiej końcówki, bo chcemy uzyskać lekką, delikatnie lejącą konsystencję a'la kogel mogel. 
  3. Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao i za pomocą miksera wymieszać tylko chwilę, aby składniki dokładnie się połączyły. Na koniec wsypać orzechy i ekstrakt waniliowy, wymieszać krótko. 
  4. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 25 cm). 
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 oC przez ok. 25-35 min. 
  6. Studzić na kratce. 
Zimne brownie posmarować masą kakaową.

Masa kakaowa

Składniki:
  • 1 jajko (L)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
  1. Jajko dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem. 
  2. W misie miksera zmiksować jako z 1 szklanką cukru aż powstanie lekka, jasna masa (ok.7-10 min) 
  3. Pozostały cukier wymieszać z kakao, wsypać do masy i dokładnie zmiksować. Następnie wlać roztopione i wystudzone masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować. 
  4. Masą posmarować ciasto, pozostawić na ok. 20 min do stężenia. 











11 komentarzy:

  1. jakie smakowite. Pożyczam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie:) bardzo lubie brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie.
    Mam pytanie - czy 1 szkl. orzechów zmielonych, czy w całości i dopiero trzeba je zmielić. Orzechy zmielone drobno, czy mogą być posiekane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka orzechów (oczywiście bez łupin) mierzona przed siekaniem.
      Ja siekałam w malakserze, niezbyt drobno, zdecydowanie można posiekać nożem, ale wtedy trzeba to zrobić dość dokładnie.

      Usuń
  4. Wygląda przeapetycznie! Jest wilgotne w środku i suchawe z zewnątrz - idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. o matulku:) genialnie wyglada ,mega apetyczne i te orzechy ,musi smakowac rewelacyjnie.)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze myślałam, że prawdziwe brownie musi zawierać w sobie czekoladę... ;P

    Ale takie kakaowe ciacho z orzechami to zdecydowanie coś dla mnie! 'Koszę przepisa'! ;]]

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta jajeczna polewa wydaje mi się idealnym dopełnieniem. Poproszę kawałek!. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zdjęcia niezwykle zachęcają do wypróbowania tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapach czekolady z orzechami wydobywający się z piekarnika musiał być boski :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...