Dla niektórych to zwykła szarlotka, ale zrobiłam ją zainspirowana przepisem na prawdziwy amerykański apple pie. Pyszne delikatne i kruche ciasto z nadzieniem ze słodkich jabłek.
Dodatkiem do jabłek, jest rzadko chyba u nas spotykany, kwiat muszkatołowy. To pięknie pachnące łupinki, które można rozgnieść w palcach lub w moździerzu. W ostateczności można zastąpić je odrobiną świeżo mielonej gałki muszkatołowej, ale polecam, spróbujcie tej niezwykle intensywnie pachnącej przyprawy.
Apple Pie
Składniki:
- 250 gr mąki pszennej krupczatki
- 50 gr mąki ziemniaczanej
- 100 gr zimnego masła
- 100 gr zimnej margaryny (u mnie Kasia)
- 50 gr cukru
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 7-8 łyżek lodowatej wody
- 1 białko do posmarowania ciasta
- 3 duże jabłka (ok. 700 gr) Cortlandy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 kruszone kwiatki muszkatołowe
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- sok z 1/2 limonki
- Suche składniki połączyć, umieścić w malakserze. Masło i margarynę pokroić w kostkę, wrzucić do suchych składników i wszystko razem posiekać przez kilka chwil. Następnie dodawać po jednej łyżce wodę, cały czas miksując. Powinno powstać jednolite, delikatne ciasto.
- Wyłożyć ciasto na blat delikatnie oprószony mąką, króciutko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze ok. 30 min.
- Formę do tart (24 cm) posmarować masłem i wysypać tartą bułką (tylko spód, boki zostawić suche).
- Wyjąć z lodówki ciasto i podzielić na dwie części, jedna z części powinna być nieco większa niż druga, takie dwie ,,nie równe połowy".
- Blat posypać mąką, położyć na niej kawałek ciasta, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek, nieco większy niż dno formy do pieczenia. Ciasto przenieść i wylepić nim dokładnie naczynie. Dno ponacinać nożem, posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do zamrażarki na ok. 1h, można ciasto pozostawić na noc.
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC. Wstawi ciasto i piec ok. 15 min, do czasu kiedy brzegi zaczną się lekko rumienić a spód będzie suchy.
- Drugi, mniejszy kawałek ciasta, rozwałkować na wielkość formy.
- Jabłka wyłożyć na podpieczony spód, przykryć drugim plackiem, górę ponacinać ostrym nożem.
- Piec przez 45-50 min w 175 oC.
- Upieczone ciasto studzić na kratce.
- Podawać lekko ciepłe lub zupełnie wystudzone, posypane np. cukrem pudrem.
Przygotowanie nadzienia z jabłek:
- Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
- Pokroić na średniej grubości plastry, skropić sokiem z limonki, oprószyć cynamonem, wsypać cukier i pokruszone kwiaty muszkatołowe. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 min.
- Nadzienie jest gotowe do wyłożenia na podpieczony, kruchy spód.
Smacznego.
Kwiat muszkatołowy i wiele innych przypraw znajdziecie w GrillSklep |
Swietne zdjecia, a tego kwiatu muszkatolowego jestem bardzo ciekawa!
OdpowiedzUsuńKwiat to świetna przyprawa, zastępuje gałkę muszkatołową. Można używać go do ciast i sosów
UsuńWygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takiej przyprawie, koniecznie muszę sprawdzić, jak smakuje, bo gałkę to uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńA ciasto prezentuje się bardzo smakowicie!
Kasiu jeśli lubisz gałkę to i kwiat też będzie Ci odpowiadał, jest trochę intensywniejszy w smaku i zapachu niź tarta świeżo gałka.
UsuńKawałeczek by mi się przydał do herbaty. :)
OdpowiedzUsuń