24.10.13

Ciasto orzechowe ze śliwkami

To ciasto pobiło wszelkie rekordy w długości pieczenia, równo 70 min. Oprócz serników, żadne inne nie musiało tak długo siedzieć w piekarniku. Na szczęście wcale nie jest suche, a to dzięki orzechom

Polecam, bardzo pasuje do jesiennej aury :) 






Orzechowe ze śliwkami

Składniki:
  • 160 gr masła w temperaturze pokojowej 
  • 230 gr mąki pszennej tortowej 
  • 200 gr cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 120 gr zmielonych orzechów włoskich 
  • 3 jajka (L)
  • 300-400 gr. śliwek węgierek 
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
  2. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. 
  3. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. 
  4. Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem. 
  5. Zmiksować masło z cukrem i aromatem rumowym na średnich obrotach. Powinna powstać jednolita, jasna masa. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu miksujemy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. 
  6. Do masy maślanej wsypać mąkę i wymieszać, krótko tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Można zrobić to na wolnych obrotach miksera lub ręcznie. 
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki. 
  8. Wstawić do piekarnika i piec, po ok. 50-55 min sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Najpewniej pieczenie zajmie nam jednak ok 60-70 min, pieczemy do tzw. suchego patyczka. 
  9. Studzić na kratce kuchennej w formie przez ok. 20 min, następnie wyjąć. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego. 









8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...