Polecam, bardzo pasuje do jesiennej aury :)
Orzechowe ze śliwkami
Składniki:
- 160 gr masła w temperaturze pokojowej
- 230 gr mąki pszennej tortowej
- 200 gr cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu rumowego
- 120 gr zmielonych orzechów włoskich
- 3 jajka (L)
- 300-400 gr. śliwek węgierek
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
- Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
- Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
- Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem.
- Zmiksować masło z cukrem i aromatem rumowym na średnich obrotach. Powinna powstać jednolita, jasna masa. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu miksujemy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
- Do masy maślanej wsypać mąkę i wymieszać, krótko tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Można zrobić to na wolnych obrotach miksera lub ręcznie.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki.
- Wstawić do piekarnika i piec, po ok. 50-55 min sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Najpewniej pieczenie zajmie nam jednak ok 60-70 min, pieczemy do tzw. suchego patyczka.
- Studzić na kratce kuchennej w formie przez ok. 20 min, następnie wyjąć. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak mi słów ,wspaniałe,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) Śliwki i orzechy nieodmiennie kojarzą mi się ze słodką jesienią.
OdpowiedzUsuńOrzechy i śliwki to rewelacyjna para :)
OdpowiedzUsuńdoskonałe :) pyszna kwintesencja jesieni :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, szkoda, że nie mam śliwek:P
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie z tymi śliwkami! Ach, zjadłabym sobie...
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńśliwki uwielbiam w kazdej postaci:)
OdpowiedzUsuń