Polecam.
TARTY SZPINAKOWE
Składniki na 7 foremek (12 cm.)
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- Sól
- Pieprz
- 3-4 łyżki lodowatej wody
- 1 białko (do posmarowania ciasta)
- Wszystkie składniki siekamy nożem lub za pomocą malaksera do połączenia się składników.
- Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
- Następnie wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, wałkujemy dość cienki placek, wycinamy kółka i wylepiamy foremki. Nakłuwamy dno widelcem, smarujemy białkiem i wstawimy do gorącego piekarnika na ok. 12 min., do lekkiego zrumienienia brzegów.
Szpinakowe nadzienie:
- 800 g mrożonych liści szpinaku (oczywiście mogą być również świeże)
- 250 g sera ricotta
- 200 ml. śmietany kremówki (30%)
- 2 jajka (L)
- Sól
- Pieprz
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrażamy na sicie lub zamrożony wkładamy do garnka i na sporym ogniu podgrzewamy tak długo aż cała woda odparuje. Odstawiamy do wystygnięcia (można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).
- W dużym naczyniu łączymy, śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową na koniec dodajemy i dokładnie mieszamy z serem ricotta.
- Szpinak dodajemy do masy śmietanowej i dokładnie mieszamy.
- Powstałą masą szpinakową napełniamy foremki z kruchego ciasta. Wstawiamy do gorącego (175 oC) piekarnika na 25-30 min, do lekkiego zrumienienia. Upieczone tarty studzimy w foremkach przez 10 min, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce lub podajemy ciepłe.
Do tych tart znakomicie pasuje sałata z rukoli z sosem francuskim.
Smacznego!
Uwielbiam. Już dawno nie robiłam, muszę znów upiec. Podanie bardzo pomysłowe, niczym w bistro ze zdrowym jedzonkiem.
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zielono i dziękuję za udział w zielonej zabawie:)
Fanastyczne zjecia, lepsze niz w niejednej ksiazce kulinarnej! A smaki na tarte jedne z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńKrysia
codziszjemnasniadanie.tumblr.com
Krysiu, baaardzo dziękuję:)))
Usuńhihi ;]
OdpowiedzUsuńśliczne. smakowite, urocze!
ciekawy pomysł z tymi proporczykami ;]
Witaj Karmelitko i bardzo dziękuję:)
UsuńPysznie wygląda i z szpinakiem, musze wypróbować w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuńmogę wykorzystać pani zdjęcia do prezentacji na informatykę zaznaczając źródło ich pochodzenia
OdpowiedzUsuńBardzo proszę:)
Usuń