Kupiłam książkę o grillowaniu. Musiałam, więc od razu zajżeć do naszego schowka ogrodowego, gdzie jesienią złożyliśmy cały nasz ogrodowy dobytek. Wyciągnęłam skrzynki w których zaraz posadzę bratki, odkurzyłam meble na taras i z troską pochyliłam się nad naszym starym (11-letnim) grillem Weber-a. Staruszek wygląda żwawo, ale przecież mam tę książkę i bogate plany, a może przydałby mu się już młodszy pomocnik?:)))
Przeszukałam kilkanaście stron i znalazłam ,,GrillSklep'', miejsce gdzie oprócz rewelacyjnych grilli Weber-a, są jeszcze akcesoria i książki o grillowaniu.
Weber-owi wierzę bez zastrzeżeń, jeśli ktoś wymyślił grill, który po 11 latach działa, to musi być dobry. Na początek kupiłam książkę ,,Grillowanie na węglu drzewnym", naprawdę super, krok po kroku opowiada o przygotowaniu grilla do pieczenia, jest pełna przepisów i porad. W tym sezonie to będzie moje główne źródło przepisów. Już dziś, wszystkich zapraszam.
Jeśli chcielibyście ją kupić to szukajcie tutaj, klik:)
Na początek, inspirowana książkowym przepisem, moja wersja sałaty z pysznym, grillowanym ananasem.
Polecam:)
SAŁATA Z GRILLOWANYM ANANASEM
Składniki dla 2 osób:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 1 garść świeżych liści bazylii
- 1 garść czerwonej sałaty dębowej
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 3 łyżki sosu musztardowego z tego przepisu
- 1/2 świeżego ananasa, pokrojonego w średniej grubości plastry
- Grilla lub patelnię grillową rozgrzewamy, lekko smarujemy oliwą z oliwek i na gorącą kładziemy plastry ananasa (jeśli używacie grilla, ananasa kładziemy w momencie kiedy węgiel się już żarzy, nigdy na pełny ogień). Pieczemy ananas po ok. 4 min na każdą ze stron, do momentu kiedy na owocu pojawią się ciemno brązowe paski od rusztu.
- Upieczonego ananasa kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z sałatą. Całość polewamy sosem, mieszamy delikatnie i podajemy.
Smacznego!!!
Prezentuje się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
przepis zdecydowanie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, grillowany ananas ma przepyszny, miodowy smak:)
OdpowiedzUsuńtaaak,
OdpowiedzUsuńtaka sałatka szczytem rozpusty!
Uwielbiam takie wiosenne sałataki :)
OdpowiedzUsuńZaciekawiły mnie te smaki. Sałata, ananas i sos musztardowy, tego jeszcze nie znam. W sezonie grillowym niezapomne wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKrysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/