MINI TARTY Z SEREM GORGONZOLA
Składniki na 6 foremek (12 cm.)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- Sól
- Pieprz
- 3 łyżki lodowatej wody
- 1 białko
- Wszystkie składniki siekamy nożem lub za pomocą malaksera do połączenia się składników.
- Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
- Następnie wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, wałkujemy dość cienki placek, wycinamy kółka i wylepiamy foremki. Nakłuwamy dno widelcem, smarujemy białkiem i wstawimy do nagrzanego piekarnika na ok. 12 min., do lekkiego zrumienienia brzegów.
Farsz:
- 200 g sera gorgonzola
- 1 średnia gruszka
- 110 ml. śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 2 łyżki śmietany gęstej (18%)
- 1 duże jajko (L)
- Sól i pieprz
- Orzechy włoskie do przybrania
- Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
- Gruszkę myjemy, kroimy na 16 części.
- Ser rwiemy lub kroimy na niewielkie kawałki.
- Śmietany łączymy z jajkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy.
- Na podpieczonych wcześniej spodach, układamy kilka kawałków sera gorgonzola, zalewamy 2-3 łyżkami masy śmietanowej, na wierzch kładziemy trzy kawałki gruszki i kilka kawałków orzecha włoskiego.
- Wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 min. do zrumienienia.
- Studzimy 10 min na kratce. Wyjmujemy z foremek i podajemy na ciepło lub zimno.
Dla mnie najlepsze z najlepszych w takim zestawieniu!
OdpowiedzUsuńKlasyczne polaczenie smakow - bardzo za nim przepadam. A jak pieknie wygladaja...
OdpowiedzUsuńsą urocze:) porywam przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo zapraszam:)
Usuńjejq ale to musi być pyszne.... wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńtakie polaczenie sera i gruszek mi bardzo odpowiada:) pycha:)
OdpowiedzUsuńprzepiekne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki a jeszcze nigdy nie wpadłam by połączyć je w tarcie. Bardzo smaczny pomysł!:)
OdpowiedzUsuńKrysia
codziszjemnasniadanie.tumblr.com