15.3.12

Biszkopty kokosowo-cytrynowe

Lekkie i bardzo smaczne, małe biszkopty. Pyszne na ciepło. Przechowywane w szczelnym pojemniku, nawet kilka dni zachowują świeżość. Polecam! 




BISZKOPTY KOKOSOWO-CYTRYNOWE


Składniki:

  • 120 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 3 duże jajka (L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • skórka otarta z jednej i sok z połowy cytryny 

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. Formę do babeczek, smarujemy masłem i posypujemy mąką. 
  2. Jajka i cukier umieszczamy w misie miksera i na szybkich obrotach miksujemy do czasy kiedy powstanie jasna i puszysta masa (6-7 min). 
  3. Następnie do masy wlewamy masło, skórkę i sok z cytryny, miksujemy.
  4. Na koniec wsypujemy mąki i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy do połączenia składników. 
  5. Ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości, w czasie pieczenia urosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12 min., do suchego patyczka*
  6. Upieczone ciastka studzimy przez 10 min w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Można polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale i bez tego są pyszne i słodkie. 


Smacznego!









Zimowe urodziny Owocowe ciasta zimowe

5 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie! aż chciałoby się sięgnąć po jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja pieknie i bardzo delikatnie. Podoba mi sie dodatek kokosa, podejrzewam, ze nadaje biszkoptom intrygujacy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzekłabym, że bardzo intrygujący:)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...