1.3.12

Mini tarty z cukinią

Zrobiłam trzy rodzaje mini tart. Na początek moje ulubione z cukinią.




Mini tarty 
Składniki na 6 foremek (12 cm.)
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła 
  • sól 
  • pieprz 
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 1 białko 
Sposób przygotowania ciasta kruchego:
  1. Wszystkie składniki siekamy nożem lub za pomocą malaksera do połączenia się składników. 
  2. Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  4. Następnie wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, wałkujemy dość cienki placek, wycinamy kółka i wylepiamy foremki. Nakłuwamy dno widelcem, smarujemy białkiem i wstawimy do nagrzanego piekarnika na ok. 12 min., do lekkiego zrumienienia brzegów. 
Farsz:
  • 2 cukinie, ok. 500 g
  • 1 duże jajko (XL)
  • ok. 1/2 szklanki sera żółtego,drobno startego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 szalotki lub 1 średnia cebula pokrojona w piórka 
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka świeżego 
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz 
  • kilka pomidorów koktajlowych 
Przygotowanie:
  1. Cukinie zetrzeć na grubej tarce, włożyć na sito, posolić i odstawić na ok. 40 min, żeby puściła sok. 
  2. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. 
  3. Cebulę pokroić, najlepiej w piórka, nie zbyt drobno. 
  4. Pomidory pokroić  w średnią kostkę. 
  5. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, wymieszać. Następnie dodać odciśniętą cukinię i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Smażyć jeszcze kilka minut. 
  6. Jajko rozkłócić, dodać starty ser żółty, przestudzoną cukinię, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  
  7. Farsz nakładamy na podpieczone spody z kruchego ciasta, na wierzchu kładziemy połówkę pomidora koktajlowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 20-25 min, do zrumienienia. 
Podajemy np. z sałatą lub czystym rosołem. 
Równie pyszne, na ciepło i zimno. 

Smacznego!









Zimowe urodziny

6 komentarzy:

  1. Tak piękne tartaletki cieszą moje oko i - w marzeniach - podniebienie

    OdpowiedzUsuń
  2. Doprawdy, bardzo dziękuję za tak miłe słowa:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekne zdjecia (chyba zaczynam sie powtarzac, bo za kazdym razem to pisze). A cukinia to jeden z moich ulubionych tartowych dodatkow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggi, ależ powtarzaj się jak najczęściej,bardzo miło mi to słyszeć. Bardzo dziękuję:)

      Usuń
  4. Mam w domu mistrzynię tart, podsunę jej ten przepis to może mi takie zrobi :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...