16.3.12

Kurczak pieczony z porem i zielonym groszkiem

Takiego kurczaka, można podać jedynie z sałatą lub surówką. Jest bardzo sycący i wystarczy za całe danie. 
Dzięki papryczce chili jest to potrawa zdecydowanie dla dorosłych, jeśli chcielibyście podać ją dzieciom, zrezygnujcie z chili na rzecz łagodnej papryki w proszku. 

Polecam. 



KURCZAK PIECZONY

Składniki:
  • 6 ćwiartek kurczaka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duży por
  • 4 pałki selera naciowego
  • 400 g mrożonego groszku 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 papryczki chili 
  • 3/4 litra rosołu warzywnego
  • Sól
  • Pieprz 
Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce łączymy: oliwę, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, estragon, papryczki chili drobno pokrojone (bez pestek). Wszystkie składniki mieszamy, wkładamy kurczaka i dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy na 2-3h, można na całą noc. 
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  3. Selera naciowego i pora kroimy na ukośne kawałki, średniej grubości. 
  4. Boczek kroimy w grubą kostkę. 
  5. Na dużej patelni podsmażamy boczek, aby wytopić tłuszcz. Zdejmujemy z patelni boczek i odstawiamy. Na tłuszcz wkładamy kawałki kurczaka, skórą do góry. Smażymy do zrumienienia skóry. Następnie przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia. Po obsmażeniu ostatniego kawałka, na wierzch wykładamy, boczek, pora, selera i wlewamy rosół. Wstawimy do gorącego piekarnika. 
  6. Pieczemy ok. 30 min, po tym czasie na wierzch wykładamy mrożony groszek, pieczemy kolejne 30 min
Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniakami lub świeżą bagietką. 

Smacznego!










Co z tym kurczakiem?
 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...