Takiego kurczaka, można podać jedynie z sałatą lub surówką. Jest bardzo sycący i wystarczy za całe danie.
Dzięki papryczce chili jest to potrawa zdecydowanie dla dorosłych, jeśli chcielibyście podać ją dzieciom, zrezygnujcie z chili na rzecz łagodnej papryki w proszku.
Polecam.
KURCZAK PIECZONY
Składniki:
- 6 ćwiartek kurczaka
- 150 g wędzonego boczku
- 1 duży por
- 4 pałki selera naciowego
- 400 g mrożonego groszku
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 papryczki chili
- 3/4 litra rosołu warzywnego
- Sól
- Pieprz
- W dużej misce łączymy: oliwę, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, estragon, papryczki chili drobno pokrojone (bez pestek). Wszystkie składniki mieszamy, wkładamy kurczaka i dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy na 2-3h, można na całą noc.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
- Selera naciowego i pora kroimy na ukośne kawałki, średniej grubości.
- Boczek kroimy w grubą kostkę.
- Na dużej patelni podsmażamy boczek, aby wytopić tłuszcz. Zdejmujemy z patelni boczek i odstawiamy. Na tłuszcz wkładamy kawałki kurczaka, skórą do góry. Smażymy do zrumienienia skóry. Następnie przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia. Po obsmażeniu ostatniego kawałka, na wierzch wykładamy, boczek, pora, selera i wlewamy rosół. Wstawimy do gorącego piekarnika.
- Pieczemy ok. 30 min, po tym czasie na wierzch wykładamy mrożony groszek, pieczemy kolejne 30 min.
Smacznego!
Jesli z porem, to juz go lubie :)
OdpowiedzUsuń