Moi Panowie lubią ziemniaki w każdej postaci, a te pieczone z czosnkiem są ich ulubionymi.
Bardzo ważne, aby ziemniaki przed polewaniem oliwą były dokładnie osuszone z wody, będą się wtedy ładnie piekły a nie gotowały. Gorąco polecam.
Składniki:Bardzo ważne, aby ziemniaki przed polewaniem oliwą były dokładnie osuszone z wody, będą się wtedy ładnie piekły a nie gotowały. Gorąco polecam.
- 1 kg. ziemniaków czerwonych
- 1 główka czosnku
- 1 opakowanie suszonego rozmarynu
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy (jeśli skóra jest ładna, zostawiamy), myjemy i kroimy na ćwiartki. Dokładnie wycieramy.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 oC.
- Ziemniaki układamy na blasze, posypujemy rozmarynem, wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach i wszystko skrapiamy oliwą. Mieszamy (najlepiej rękami) aby ziemniaki pokryły się oliwą i rozmarynem.
- Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godz. Skórka powinna być dobrze przypieczona.
- Solimy dopiero po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.
Znakomitym dodatkiem do takich ziemniaków jest jogurt z szałwią i miętą. Przepis już wkrótce. Smacznego!
Pychotki...uwielbiam zapach rozmarynu
OdpowiedzUsuńWspaniałe, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńRozmaryn jest świetnym dodatkiem do pieczonych ziemniaczków. Często robię je właśnie w ten sposób!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam pieczone ziemniaki w każdej ilości, mogłabym jeść takie codziennie na obiad. Do tego jak najwięcej czosnku i kilka liści sałaty i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńapetyczne. lubię takie przypieczone
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, ze są pyszne. Znikają błyskawicznie:)
OdpowiedzUsuń