25.1.12

Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Moi Panowie lubią ziemniaki w każdej postaci, a te pieczone z czosnkiem są ich ulubionymi. 


Bardzo ważne, aby ziemniaki przed polewaniem  oliwą były dokładnie osuszone z wody, będą się wtedy ładnie piekły a nie gotowały. Gorąco polecam.


Składniki:
  • 1 kg. ziemniaków czerwonych 
  • 1 główka czosnku
  • 1 opakowanie suszonego rozmarynu
  • oliwa
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obieramy (jeśli skóra jest ładna, zostawiamy), myjemy i kroimy na ćwiartki. Dokładnie wycieramy.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 oC. 
  3. Ziemniaki układamy na blasze, posypujemy rozmarynem, wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach i wszystko skrapiamy oliwą. Mieszamy (najlepiej rękami) aby ziemniaki pokryły się oliwą i rozmarynem. 
  4. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godz. Skórka powinna być dobrze przypieczona. 
  5. Solimy dopiero po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika



Znakomitym dodatkiem do takich ziemniaków jest jogurt z szałwią i miętą.  Przepis już wkrótce. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pychotki...uwielbiam zapach rozmarynu

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozmaryn jest świetnym dodatkiem do pieczonych ziemniaczków. Często robię je właśnie w ten sposób!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam pieczone ziemniaki w każdej ilości, mogłabym jeść takie codziennie na obiad. Do tego jak najwięcej czosnku i kilka liści sałaty i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczne. lubię takie przypieczone

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznaję, ze są pyszne. Znikają błyskawicznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...