20.1.12

Kurczak po chińsku

Przepis pochodzi z książki ,,Szczypta smaku, chiny".Wiele razy przez nas przygotowywany i trochę zmodyfikowany. Jest szybki i smaczny. Polecam:)









Kurczak po chińsku 

Składniki:
  • 650 g piersi z kurczaka 
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego 
  • 3 łyżek wina ryżowego (czasami zastępujemy 2 łyżkami octu) 
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 3 łyżki świeżego imbiru drobno posiekanego 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki sosu chili 
  • 160 ml bulionu 
  • 100 g pędów bambusa w wodzie (odsączonego) 
  • 2 duże marchewki pokrojone w słupek  (julienne)
  • ok. 100 g orzechów arachidowych nie solonych 
  • 3 cebulki dymki posiekane 
  • ok. 1/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Orzechy podpiekamy na patelni.
  2. W misce łączymy: 4 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki wina ryżowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 3 łyżeczki mąki kukurydzianej. Dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy aby mięso pokryło się marynatą. Odstawiamy na co najmniej 30 min. 
  3. W osobnym naczyniu łączymy cukier, bulion i pozostałe: sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe, mąkę kukurydzianą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
  4. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka (uwaga, bardzo łatwo przywiera do naczynia) mieszamy cały czas, ok 8 min. 
  5. Wyjmujemy kurczaka z patelni, odstawiamy. Na patelnie wlewamy ponownie olej i krótko obsmażamy marchewkę, dymkę, imbir i czosnek, sos chili, do momentu kiedy całość zacznie wydzielać aromat. Dodajemy kurczaka, odsączonego bambusa i podpieczone na patelni orzechy. Mieszamy, aby mięso dokładnie pokryło się sosem. Gotujemy jeszcze 5 min. 
Podajemy np. z ryżem lub makaronem ryżowym. 

Smacznego!!!








6 komentarzy:

  1. Uwiebiam wszystko, co wiąże się z kuchnią chińską, więc Twój kurczak z pewnością by mi zasmakował!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudne zdjecie! Az mi sie zachcialo takiej domowej chinszczyzny...

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam tak przygotowanego kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie pędy bambusa? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawione, bambusa dodajemy prawie na końcu. Przepraszam i dziękuję:)

      Usuń
  5. W którym momencie dodajemy składniki z punktu 3? Gdzieś mi to umknęło... Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...