18.2.12

Sos pieczarkowo-grzybowy

Znakomity do mięs, makaronu lub pieczywa. 

Może być głównym daniem albo tylko dodatkiem. Suszone grzyby sprawiają, że nie tylko wspaniale smakuje, ale i pachnie jak wspomnienie jesiennych wypraw do lasu. Pieczarki to  wprawdzie też grzyby, ale te leśne są czymś zupełnie innym, lepszym, nadają daniu wyjątkowy, szlachetny smak. 

Polecam! 







Sos pieczarkowy-grzybowy

Składniki:
  • 220 g pieczarek
  • 50 g suszonych grzybów leśnych
  • 1 dużą cebula
  • 1 szklanka greckiego jogurtu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz 
Sposób przygotowania:
  1.  Suszone grzyby zalewamy  szklanką gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godz. (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odciskamy wodę (którą zachowujemy), drobno siekamy.
  2. Pieczarki myjemy i oczyszczamy, kroimy na cienkie plasterki, cebulę drobno siekamy.
  3. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy pieczarki i pokrojone suszone grzyby, szczodrze solimy i posypujemy pieprzem na dużym ogniu smażymy ok. 5-7 min. dość często mieszamy. Następnie przez drobne sitko przecedzamy wodę z moczenia grzybów, wlewamy na patelnię i całość dusimy na małym ogniu ok. 10 min.  
  4. Jogurt umieszczamy w szklanym naczyniu, rozcieńczamy dodając 2-3 łyżki sosu ze smażących się grzybów, mieszamy. Wlewamy jogurt do smażących się grzybów, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Wyłączamy i dodajemy drobno posiekaną natką. Sos jest gotowy. 
Podajemy np. z pieczenią rzymską, makaronem, kopytkami lub pieczywem.

Smacznego!

Spróbujcie z Pieczenią rzymską z tego przepisu 





    7 komentarzy:

    1. uwielbiam! tylko ostatnio robię z samych pieczarek, bo zapasy grzybów leśnych się skończyły :)

      OdpowiedzUsuń
    2. dorotko sos wygląda cudnie!!

      OdpowiedzUsuń
    3. Piekne zdjecia, az poczulam zapach grzybow:)

      OdpowiedzUsuń
    4. sosik wygląda smakowicie :D i te mięsko w nim, mmm... pycha :)

      OdpowiedzUsuń
    5. robiłam dziś, z sosem właśnie, pycha!

      OdpowiedzUsuń
    6. Naprawdę pychota, jogurt naturalny dodaje wspaniały posmak o wiele lepszy niż śmietana. To teraz mój ulubiony przepis ;) na SOS grzybowy .
      Dziękuje i Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...