11.2.12

Tarta cytrynowa

Kruche ciasto z lekką orzeźwiającą masą cytrynową, bardzo ją lubię i chociaż najlepiej smakuje latem to i zimą kawałek takiego ciasta sprawia wielką przyjemność. Polecam!




Tarta cytrynowa 

Składniki ciasta:

  • 120 g mąki pszennej
  • 110 g masła o temperaturze pokojowej 
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
Składniki masy cytrynowej: 
  • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 250 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • Skórka otarta z 2 cytryn 
  • 110 ml soku z cytryn
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera ja zrobiłam to ręcznie.  Ciastem wylepić okrągłą formę posmarowaną wcześniej masłem.  Ponakłówać widelcem i wstawić na 30 min do lodówki. 
  2. Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. 
  3. Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15-20 min do podpieczenia (brzegi powinny się lekko zrumienić). 
  4. W międzyczasie zrobić masę cytrynową. Z białek ubić pianę, pod koniec dodać partiami cukier i dalej ubijać, powinna powstać sztywna piana.
  5. Cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka, następnie dodać mąkę, skórkę cytrynową a na końcu sok z cytryn i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 
  6. Na podpieczony spód wykładamy masę cytrynową i wstawiamy do nagrzanego do 160 oC piekarnika na ok 40 - 45 min., pieczemy do suchego patyczka (patyczek wyjęty z ciasta może być lepki, ale nie może być na nim surowej masy). Czas pieczenia zależy od piekarnika i należy kontrolować stan upieczenia ciasta już po 30 min. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni można przykryć je folią aluminiową.  
  7. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie na kratce. Zimne obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!






7 komentarzy:

  1. Tarta wygląda bardzo apetycznie. Taka puszysta i delikatna. Moje smaki. Pyszności słodkości :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko!
    wygląda naprawdę wspaniale. lekko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, wielkie dzięki za miłe słowa!!! to taka tarta, która na dodatek następnego dnia też jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. musiała być nieziemsko pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta jest pyszna,piekę ja juz ktoryś raz z rzedu ,spod wspaniale chrupiący.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...