Tarta cytrynowa
Składniki ciasta:
- 120 g mąki pszennej
- 110 g masła o temperaturze pokojowej
- 60 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 250 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- Skórka otarta z 2 cytryn
- 110 ml soku z cytryn
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera ja zrobiłam to ręcznie. Ciastem wylepić okrągłą formę posmarowaną wcześniej masłem. Ponakłówać widelcem i wstawić na 30 min do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.
- Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15-20 min do podpieczenia (brzegi powinny się lekko zrumienić).
- W międzyczasie zrobić masę cytrynową. Z białek ubić pianę, pod koniec dodać partiami cukier i dalej ubijać, powinna powstać sztywna piana.
- Cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka, następnie dodać mąkę, skórkę cytrynową a na końcu sok z cytryn i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
- Na podpieczony spód wykładamy masę cytrynową i wstawiamy do nagrzanego do 160 oC piekarnika na ok 40 - 45 min., pieczemy do suchego patyczka (patyczek wyjęty z ciasta może być lepki, ale nie może być na nim surowej masy). Czas pieczenia zależy od piekarnika i należy kontrolować stan upieczenia ciasta już po 30 min. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni można przykryć je folią aluminiową.
- Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie na kratce. Zimne obficie posypujemy cukrem pudrem.
Tarta wygląda bardzo apetycznie. Taka puszysta i delikatna. Moje smaki. Pyszności słodkości :).
OdpowiedzUsuńDorotko!
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę wspaniale. lekko.
Dziewczyny, wielkie dzięki za miłe słowa!!! to taka tarta, która na dodatek następnego dnia też jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńwow, po prostu piekne:)
OdpowiedzUsuńmusiała być nieziemsko pyszna :)
OdpowiedzUsuńTarta jest pyszna,piekę ja juz ktoryś raz z rzedu ,spod wspaniale chrupiący.
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo się cieszę:)
Usuń