Orzechowe ciasto, może być bazą do wielu innych mazurków, np. polane masą czekoladową i posypane płatkami migdałowymi :)
Moim zdaniem, najlepszy mazurek wielkanocny jaki piekę na Wielkanoc bardzo polecam :)
Mazurek wielkanocny - orzechowy z daktylami i bezą
Składniki:na ciasto orzechowe
- 115 g masła zimnego
- 115 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka zimnego jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 200 g daktyli
- 100 g rodzynek (Koryntek)
- 3-4 łyżki konfitury wiśniowej
- Skórka otarta z 1/2 cytryny
na bezę
- 3 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Składniki ciasta posiekać razem w malakserze. Powstanie lepkie ciasto.
- Formę (najlepiej okrągłą, tortownicę ok. 24 cm.) posmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Ciastem wylepić tortownicę, najlepiej wilgotnymi rękami, żeby ciasto mniej się lepiło. Wstawić do lodówki na 2 h lub na 1 h do zamrażalnika.
- Piekarnik nagrzać do 180 oC. Ciasto podpiec do lekkiego zrumienienia ok. 15 min.
- Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować konfiturą wiśniową, posypać daktylami, rodzynkami i skórką cytrynową, a na samą górę, wyłożyć pianę z białek.
- Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120 oC.
- Wstawić ciasto do piekarnika i piec 1 h. Teraz chodzi już głównie o wysuszenie bezy.
- Po godzinie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie bezy
- Białka zmiksować na wysokich obrotach, kiedy piana jest prawie gotowa, dodać cukier w dwóch częściach. Miksować do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca (ok. 6-10 min). Na koniec wlać sok z cytryny, miksować jeszcze tylko chwilę. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta.
Mazurek jest gotowy kiedy beza jest twarda i krucha na zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku.
Smacznego!
>> Mazurek wielkanocny - cytrynowy
>> Mazurek kajmakowy i czekoladowy
>> Mazurek wielkanocny z bakaliami i lukrem
>> Mazurek wielkanocny - cytrynowy
>> Mazurek kajmakowy i czekoladowy
>> Mazurek wielkanocny z bakaliami i lukrem
ciekawy pomysł na mazurek :)
OdpowiedzUsuńMazurek cudo!! Jestem zachwycona i nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada! moje smaki, zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, uwielbiam daktyle! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńTwój mazurek obłędnie wygląda, podrzuć kawałek :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i nieskromnie przyznam, że udał się wyjątkowa. Dla nas, był pyszny :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ciasto chłodzi się w lodówce... Mam pytanie: czy jeśli nie będzie bezy to jak długo piec tego mazurka? Tylko 15 min jak wyżej, czy trzeba przedłużyć czas pieczenia? I czy masa orzechowo - chałwowa na wierzch to dobry pomysł, czy może być za słodkie?
Z góry dziękuję za odpowiedź..
Jeśli bez bezy to na podpieczony spód wyłożyć konfiturę i daktyle i piec w 165 oC przez ok. 20 min. daktyle powinny być miękkie i ciągnące.
UsuńMyślę że orzechy złagodzą słodkość chałwy i taki wierzch może być baaardzo pyszny:) Pozdrawiam