15.3.13

Mazurek wielkanocny - orzechowy z daktylami i bezą

    Na miękkim, orzechowym cieście znajduje się słodka i delikatnie ciągnąca warstwa daktyli i rodzynek. To wszystko przykryte, chrupiącą bezą z nutką cytrynową

    Orzechowe ciasto, może być bazą do wielu innych mazurków, np. polane masą czekoladową i posypane płatkami migdałowymi :) 

    Moim zdaniem, najlepszy mazurek wielkanocny jaki piekę na Wielkanoc bardzo polecam :) 





    Mazurek wielkanocny - orzechowy z daktylami i bezą

    Składniki:


    na ciasto orzechowe
    • 115 g masła zimnego 
    • 115 g mąki pszennej 
    • 100 g zmielonych orzechów włoskich 
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
    • 80 g cukru 
    • 1 cukier waniliowy 
    • 1 łyżka zimnego jogurtu greckiego 
    • 1 jajko 
    na wierzch
    • 200 g daktyli
    • 100 g rodzynek (Koryntek) 
    • 3-4 łyżki konfitury wiśniowej 
    • Skórka otarta z 1/2 cytryny
    na bezę
    • 3 białka 
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    Sposób przygotowania mazurka:
    1. Składniki ciasta posiekać razem w malakserze. Powstanie lepkie ciasto.
    2. Formę (najlepiej okrągłą, tortownicę ok. 24 cm.) posmarować masłem i posypać bułką tartą. 
    3. Ciastem wylepić tortownicę, najlepiej wilgotnymi rękami, żeby ciasto mniej się lepiło. Wstawić do lodówki na 2 h lub na 1 h do zamrażalnika. 
    4. Piekarnik nagrzać do 180 oC. Ciasto podpiec do lekkiego zrumienienia  ok. 15 min. 
    5. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować konfiturą wiśniową, posypać daktylami, rodzynkami i skórką cytrynową,  a na samą górę, wyłożyć pianę z białek.
    6. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120 oC. 
    7. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 1 h. Teraz chodzi już głównie o wysuszenie bezy. 
    8. Po godzinie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 
    Przygotowanie bezy
    1. Białka zmiksować na wysokich obrotach, kiedy piana jest prawie gotowa, dodać cukier w dwóch częściach. Miksować do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca (ok. 6-10 min). Na koniec wlać sok z cytryny, miksować jeszcze tylko chwilę. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta. 

    Mazurek jest gotowy kiedy beza jest twarda i krucha na zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku.

    11 komentarzy:

    1. Mazurek cudo!! Jestem zachwycona i nie mogę się napatrzeć :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Dziękuję, dziękuję bardzo :)

      OdpowiedzUsuń
    3. pysznie się zapowiada! moje smaki, zdecydowanie!

      OdpowiedzUsuń
    4. Super pomysł, uwielbiam daktyle! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

      OdpowiedzUsuń
    5. Wygląda cudnie, uwielbiam takie smaki :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Twój mazurek obłędnie wygląda, podrzuć kawałek :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Bardzo dziękuję i nieskromnie przyznam, że udał się wyjątkowa. Dla nas, był pyszny :) pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    8. Witam :)
      Właśnie ciasto chłodzi się w lodówce... Mam pytanie: czy jeśli nie będzie bezy to jak długo piec tego mazurka? Tylko 15 min jak wyżej, czy trzeba przedłużyć czas pieczenia? I czy masa orzechowo - chałwowa na wierzch to dobry pomysł, czy może być za słodkie?
      Z góry dziękuję za odpowiedź..

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Jeśli bez bezy to na podpieczony spód wyłożyć konfiturę i daktyle i piec w 165 oC przez ok. 20 min. daktyle powinny być miękkie i ciągnące.
        Myślę że orzechy złagodzą słodkość chałwy i taki wierzch może być baaardzo pyszny:) Pozdrawiam

        Usuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...