Łosoś w cieście francuskim
Składniki:- 400 g filetu z łososia bez skóry
- 400 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego i odciśniętego)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (jeśli mrożone, najpierw rozmrozić)
- Pieprz
- Sól
- Ostra papryka
- 1 jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta
- 1 łyżka masła
- 1 duży ząbek czosnku
Sposób przygotowania
- Łososia umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron przyprawami, solą pieprzem i papryką. Odłożyć.
- Szpinak odparować, powinien być suchy.
- Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć rozgnieciony czosnek, wrzucić szpinak, smażyć kilka minut mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
- Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ponacinać ciasto w miejscy gdzie będzie znajdowała się górna część ryby.
- Jedną część łososia obłożyć szpinakiem, położyć na cieście tak aby szpinak leżał na rozcięciach. Ciasto złożyć i zlepić, zlepienie powinno znajdować się na spodzie ryby.
- Rybę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 -25 min. Jeśli ciasto będzie się bardzo rumienić, można na ostatnie 5 min pieczenia zmienić grzałkę piekarnika na grzanie tylko od dołu.
- Wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut a następnie kroić ostrym nożem.
Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.
Smacznego!
Jak przygotować łososia w cieście francuskim |
OdpowiedzUsuńRobiłam i to jest pyszne :)
Mniam pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :D coś przepysznego
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką wersje łososia:)
OdpowiedzUsuńAle pychota, moje ulubione składniki! Aż zgłodniałam! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) Przyznaję, że połączenie jest bardzo udane :)
OdpowiedzUsuńna ile osób wystarczą powyższe proporcje?
OdpowiedzUsuńU nas wystarczyło dla 4 osób z dodatkiem sałaty na ciepłą kolację :)
UsuńBędę robić - wyglada przepysznie !! :))
OdpowiedzUsuńPyszności , dziś skorzystam z przepisu ! :))
OdpowiedzUsuńPyszne!!!
OdpowiedzUsuń