12.3.13

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Pyszne i bardzo efektowne danie. Doskonałe na kolację z przyjaciółmi. Wymaga niewiele pracy, większość czynności można wykonać znacznie wcześniej, np. łososia z przyprawami i szpinak można przechowywać w lodówce nawet przez całą noc. Zawinięcie ryby w ciasto zajmie, tyle ile nagrzewanie się piekarnika. Bardzo polecam:) 






Łosoś w cieście francuskim

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia bez skóry 
  • 400 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego i odciśniętego)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (jeśli mrożone, najpierw rozmrozić)
  • Pieprz 
  • Sól
  • Ostra papryka 
  • 1 jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 duży ząbek czosnku 

Sposób przygotowania

  1. Łososia umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron przyprawami, solą pieprzem i papryką. Odłożyć.
  2. Szpinak odparować, powinien być suchy.
  3. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć rozgnieciony czosnek, wrzucić szpinak, smażyć kilka minut mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. 
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
  5. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ponacinać ciasto w miejscy gdzie będzie znajdowała się górna część ryby. 
  6. Jedną część łososia obłożyć szpinakiem, położyć na cieście tak aby szpinak leżał na rozcięciach. Ciasto złożyć i zlepić, zlepienie powinno znajdować się na spodzie ryby. 
  7. Rybę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. 
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 -25 min. Jeśli ciasto będzie się bardzo rumienić, można na ostatnie 5 min pieczenia zmienić grzałkę piekarnika na grzanie tylko od dołu. 
  9. Wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut a następnie kroić ostrym nożem. 

Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.  

Smacznego!




Jak przygotować łososia w cieście francuskim









Dania Postne

11 komentarzy:

  1. bardzo lubię taką wersje łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychota, moje ulubione składniki! Aż zgłodniałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję:) Przyznaję, że połączenie jest bardzo udane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na ile osób wystarczą powyższe proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas wystarczyło dla 4 osób z dodatkiem sałaty na ciepłą kolację :)

      Usuń
  5. Będę robić - wyglada przepysznie !! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności , dziś skorzystam z przepisu ! :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...