27.3.13

Mazurki wielkanocne z masą kajmakowo-czekoladowy i krówkową


Wielkanoc na Mazowszu bez mazurków wielkanocnych nie może się odbyć. Dla tego pieczemy, wymyślamy, ulepszamy i staramy się co roku wymyślić coś odrobinę innego i nowego. 
Stąd taka różnorodność i ilość różnych mazurków wielkanocnych
Moje przepisy na mazurki są tym razem proste i szybki. 
Polecam :)






Mazurki kajmakowo-czekoladowy i krówkowy


Składniki na ciasto na 2 mazurki wielkanocne: 
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka zimnej śmietany 18% 
  • Skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Na wierzch:
  • ok. 200 g suszonej żurawina 
  • ok. 100 g suszonych moreli
  • ok. 100 g żółtych rodzynek Jumbo 
  • kilka śliwek suszonych 
  • 1/2 słoika dżemu lub powideł wiśniowych 
  • 1/2 małej puszki masy kajmakowej (u mnie orzechowej)
  • 200 g cukierków krówek miękkich (u mnie krówki Wawelu) 
  • ok. 1/4 szklanki mleka 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1/4 mleka 
Sposób przygotowania:
  1. Składniki ciasta umieścić w misie malaksera szybko zmiksować na koniec dodając śmietanę. Powinna powstać dokładnie posiekane jednolite ciasto.
  2. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na wielkość przygotowanych foremek (u mnie 1 x 20 cm i 2 x jednorazowa 15 x 20 cm).
  3. Wylepić foremki ciastem, nakłuć spód widelcem, wstawić do lodówki na 1h lub do zamrażalnika na 30 min.
  4. Piekarnik rozgrzać do 175 oC. 
  5. Spody wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min do zrumienienia brzegów i spodu, więcej już ciasta nie będziemy piekli, więc trzeba mieć pewność że jest upieczone. Odstawić do wystygnięcia. 
  6. Bakalie drobno posiekać. 
Przygotowanie masy krówkowej 
  1. W małym garnuszku umieścić cukierki (bez papierków:), wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Może okazać się, że trzeba dolać nieco więcej mleka. Cukierki podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, ok. 5 min. Należy uważać, aby nie przypalić masy. Zdejmujemy garnuszek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszamy aby nie stężała. 
Masa czekoladowa:
  1. W szklanym naczyniu umieścić połamaną na kawałki czekoladę, zalać mlekiem i rozpuścić, można w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie wymieszać, powinna powstać lśniąca, płynna masa. Odstawić do przestygnięcia, ale nie stężenia. 


Wykonanie mazurków wielkanocnych:



Mazurek krówkowy
Upieczone spody smarujemy dżemem, posypujemy posiekanymi bakaliami i polewamy przestudzoną masa krówkową. Dekorujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. 





Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Podobnie przygotowujemy mazurek kajmakowy, jedynie na wierzch posypany bakaliami wylewamy lekko podgrzaną masę kajmakową (ciepła masa jest luźniejsza i pozwala na pokrycie mazurka cieńszą warstwą). Kiedy masa całkowicie wystygnie, wylewamy na nią czekoladę, dekorujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 






















3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają. Ja mazurek krówkowy mam w planach jutro. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne mazurki, ślicznie udekorowane, takie na bogato :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...