Wielkanoc na Mazowszu bez mazurków wielkanocnych nie może się odbyć. Dla tego pieczemy, wymyślamy, ulepszamy i staramy się co roku wymyślić coś odrobinę innego i nowego.
Stąd taka różnorodność i ilość różnych mazurków wielkanocnych.
Moje przepisy na mazurki są tym razem proste i szybki.
Polecam :)
Mazurki kajmakowo-czekoladowy i krówkowy
Składniki na ciasto na 2 mazurki wielkanocne:
- 100 g zimnego masła
- 70 g cukru
- 1 żółtko
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka zimnej śmietany 18%
- Skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- ok. 200 g suszonej żurawina
- ok. 100 g suszonych moreli
- ok. 100 g żółtych rodzynek Jumbo
- kilka śliwek suszonych
- 1/2 słoika dżemu lub powideł wiśniowych
- 1/2 małej puszki masy kajmakowej (u mnie orzechowej)
- 200 g cukierków krówek miękkich (u mnie krówki Wawelu)
- ok. 1/4 szklanki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/4 mleka
- Składniki ciasta umieścić w misie malaksera szybko zmiksować na koniec dodając śmietanę. Powinna powstać dokładnie posiekane jednolite ciasto.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na wielkość przygotowanych foremek (u mnie 1 x 20 cm i 2 x jednorazowa 15 x 20 cm).
- Wylepić foremki ciastem, nakłuć spód widelcem, wstawić do lodówki na 1h lub do zamrażalnika na 30 min.
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
- Spody wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min do zrumienienia brzegów i spodu, więcej już ciasta nie będziemy piekli, więc trzeba mieć pewność że jest upieczone. Odstawić do wystygnięcia.
- Bakalie drobno posiekać.
- W małym garnuszku umieścić cukierki (bez papierków:), wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Może okazać się, że trzeba dolać nieco więcej mleka. Cukierki podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, ok. 5 min. Należy uważać, aby nie przypalić masy. Zdejmujemy garnuszek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszamy aby nie stężała.
- W szklanym naczyniu umieścić połamaną na kawałki czekoladę, zalać mlekiem i rozpuścić, można w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie wymieszać, powinna powstać lśniąca, płynna masa. Odstawić do przestygnięcia, ale nie stężenia.
Wykonanie mazurków wielkanocnych:
Mazurek krówkowy
Upieczone spody smarujemy dżemem, posypujemy posiekanymi bakaliami i polewamy przestudzoną masa krówkową. Dekorujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.
Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Podobnie przygotowujemy mazurek kajmakowy, jedynie na wierzch posypany bakaliami wylewamy lekko podgrzaną masę kajmakową (ciepła masa jest luźniejsza i pozwala na pokrycie mazurka cieńszą warstwą). Kiedy masa całkowicie wystygnie, wylewamy na nią czekoladę, dekorujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Pysznie wyglądają. Ja mazurek krówkowy mam w planach jutro. :)
OdpowiedzUsuńpiękne mazurki:)
OdpowiedzUsuńPiękne mazurki, ślicznie udekorowane, takie na bogato :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń