14.3.13

Leczo z kiełbasą



Ostatnie chwile zimna wymagają rozgrzewającej potrawy. Takie jest właśnie leczo z kiełbasą. Ostra i gęsta potrawa, rozgrzeje nas z pewnością. Polecam:)








Leczo 

Składniki:
  • 3 duże czerwone papryki
  • 3 duże cebule
  • ok. 500 g kiełbasy (u mnie Wiejska) 
  • 400 ml. puszka pomidorów w kawałkach
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz świeżo mielony
  • Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Paprykę umyć, przekroić na kół, oczyścić. Pokroić w średniej wielkości kawałki.
  2. Cebulę oczyścić z łupin, pokroić na kawałki podobnej wielkości jak papryka.
  3. Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki, średniej grubości. 
  4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kiełbasę i obsmażyć do zrumienienia (chyba, że kiełbasa jest tłusta, wtedy nie używać dodatkowego tłuszczu). 
  5. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na małym ogniu, żeby nie przypalić, podsmażyć przyprawy, do momentu kiedy poczujemy intensywny zapach papryki.  
  6. Do przypraw wrzucić pokrojoną cebulę, zamieszać, przykryć i na małym ogniu dusić kilka minut. 
  7. Następnie do cebuli dodać pokrojoną paprykę, obsmażoną kiełbasę i pomidory, dokładnie zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 - 20 min. Od czasu do czasu zamieszać. 
  8. Leczo jest gotowe kiedy papryka jest miękka. 

Podawać na gorąco z pieczywem, ziemniakami lub krakersami. 

Smacznego! 






















5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś tego nie lubiłam ale od pewnego czasu uwielbiam :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię leczo zimą dobrze rozgrzewa, najlepsze jest z kiełbaską:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajnie wyszedł filmik,prosta szybka i smaczna potrawa bardzo apetycznie podane:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Samo oglądanie zdjęć już rozgrzewa :) Bardzo lubię leczo, dodaje jeszcze chorizo, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...