Ostatnie chwile zimna wymagają rozgrzewającej potrawy. Takie jest właśnie leczo z kiełbasą. Ostra i gęsta potrawa, rozgrzeje nas z pewnością. Polecam:)
Leczo
Składniki:- 3 duże czerwone papryki
- 3 duże cebule
- ok. 500 g kiełbasy (u mnie Wiejska)
- 400 ml. puszka pomidorów w kawałkach
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- Pieprz świeżo mielony
- Olej do smażenia
- Paprykę umyć, przekroić na kół, oczyścić. Pokroić w średniej wielkości kawałki.
- Cebulę oczyścić z łupin, pokroić na kawałki podobnej wielkości jak papryka.
- Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki, średniej grubości.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kiełbasę i obsmażyć do zrumienienia (chyba, że kiełbasa jest tłusta, wtedy nie używać dodatkowego tłuszczu).
- W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na małym ogniu, żeby nie przypalić, podsmażyć przyprawy, do momentu kiedy poczujemy intensywny zapach papryki.
- Do przypraw wrzucić pokrojoną cebulę, zamieszać, przykryć i na małym ogniu dusić kilka minut.
- Następnie do cebuli dodać pokrojoną paprykę, obsmażoną kiełbasę i pomidory, dokładnie zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 - 20 min. Od czasu do czasu zamieszać.
- Leczo jest gotowe kiedy papryka jest miękka.
Podawać na gorąco z pieczywem, ziemniakami lub krakersami.
Smacznego!
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńKiedyś tego nie lubiłam ale od pewnego czasu uwielbiam :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię leczo zimą dobrze rozgrzewa, najlepsze jest z kiełbaską:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie wyszedł filmik,prosta szybka i smaczna potrawa bardzo apetycznie podane:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSamo oglądanie zdjęć już rozgrzewa :) Bardzo lubię leczo, dodaje jeszcze chorizo, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń