20.3.13

Tarta z morelami i mascarpone

Hmmm, trudno określić co myślę o tym cieście. Jest bardzo delikatne, słodkie i jak dla mnie odrobinę zbyt mdłe, ale wiem, że niektórzy moi znajomi bardzo takie ciasta lubią. 
Oceniając jak zawsze subiektywnie, stwierdzam, że ciasto jest smaczne, ale następnym razem wprowadzę kilka zmian. Zdecydowanie zastąpię morele np. suszonymi wiśniami. 
Polecam wszystkim, którzy lubią delikatne, słodkie desery :) 





Tarta z morelami i serkiem mascarpone 

Składniki:

na ciasto
  • 100 g zimnego masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • cukier waniliowy
nadzienie
  • 250 g mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka zmielonych, drobno migdałów
  • ok. 200 g suszonych moreli
Sposób przygotowania:
  1. W misie malaksera połączyć masło, mąkę, cukier, zmiksować ,,pulsacyjnie" 4-5 razy.
  2. Dodać żółtko i miksować ciągle, w trakcie dodać wodę. Miksować tylko do chwili, kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą zwartą bryłę. Powinniśmy otrzymać dość lepkie ciasto.
  3. Formę do pieczenia tart (ok. 24 cm) posmarować masłem i posypać tartą bułką. Wylepić ciastem, ręce dobrze jest do tego wylepiania zmoczyć wodą, aby ciasto się nie lepiło. Nakłuć  spód widelcem, wstawić do lodówki na 2h lub do zamrażalnika na ok.40 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 oC.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, włożyć do piekarnika i piec przez 15 min, do zrumienienia brzegów.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie a na nim ułożyć morele. 
  7. Wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 min. 
  8. Wyjąć i studzić na kuchennej kratce. 
Przygotowanie nadzienia:
  1. Mascarpone delikatnie zmiksować na wolnych obrotach, żeby je lekko rozluźnić. 
  2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników. 
  3. Wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Zapiec. 

Tartę można dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale i bez tego jest bardzo słodka.

Smacznego!









10 komentarzy:

  1. Wygląda pięnie! Musi być też pyszna, chociaż od suszonych , zdecydowanie bardziej wolę świeże morele:) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam suszone morele, deser dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi sie! Podejrzewam, ze jest bardzo delikatne w smaku, idealne do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  4. O, z suszonymi morelkami, musi smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra tarta !
    Bardzo lubię suszone morele .
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://myszkagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasteczko robilam 2x, jest przepyszne,polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję. Tak my też lubimy bardzo. Ściskam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...