28.3.13

Wiosenne ciasteczka pomarańczowo-waniliowe



Ciasteczka specjalnie upieczone dla mojego synka, który ma już ferie świąteczne i lekko snuje się po domu :) Największe powodzenie miały te grubo pokryte kolorowym lukrem. 

Polecam:) 














Wiosenne ciasteczka pomarańczowe 

Składniki:
  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii 
  • skórka otarta z 1 małej pomarańczy 
  • 2-3 łyżki zimnego soku pomarańczowego
  • 1 jajko (L)
Sposób przygotowania:
  1. Mąki i proszek do pieczenie wymieszać razem, przesiać.
  2. W misie miksera zmiksować masło z cukrem. Powinna powstać puszysta masa. Miksując dodać jajko, następnie ziarenka wanilii. 
  3. Do masy wsypać mąki i miksować na średnich obrotach, na koniec wlać sos z pomarańczy i miksować tylko do momentu kiedy powstanie jednolita, zwarta masa. 
  4. Z ciasta uformować gruby placek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h. Można przechowywać w lodówce do max 3 dni. 
  5. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
  6. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto, podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm, im grubsze ciasto tym ciastka będą mniej kruche i twarde. Wycinać ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Piec ok. 9-12 min do zrumienienia. Studzić na kuchennej kratce.
Zimne ciastka można polukrować, udekorować masą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...